top of page

Galette με φέτα, μανιτάρια, πράσο και πατάτα

  • Εικόνα συγγραφέα: eatme
    eatme
  • πριν από 8 λεπτά
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Πεντανόστιμη ανοιχτή πίτα με τραγανή σφολιάτα και λαχταριστή γέμιση με φέτα, πατάτα, μανιτάρια, πράσο και γραβιέρα που λιώνει και απογειώνει την νοστιμιά! Εύκολη και ιδανική για τραπέζια γιορτινά και όχι μόνο!

ree
ree

ΥΛΙΚΑ


1 φύλλο σφολιάτας

10 μανιτάρια champignon κομμένα σε λεπτές φέτες

2 πράσα κομμένα σε μικρά κομματάκια, χωρίς το πράσινο μέρος

1 πατάτα μέτρια καθαρισμένη και κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια

2κ.σ. ελαιόλαδο

100γρ. φέτα

50γρ. γραβιέρα τριμμένη

1κ.γ. μουστάρδα dijon

αλάτι, πιπέρι

1 πρέζα γλυκιά πάπρικα

1,5κ.σ. βούτυρο

1,5κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κούπα γάλα πλήρες

1 κρόκο αυγού

1 κρόκο αυγού και 1κ.σ. γάλα για να αλείψουμε τη σφολιάτα

ree
ree
ree
ree
ree
ree

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


1 σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε και το αλεύρι, μαγειρεύουμε λίγα λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα και ρίχνοντας λίγο λίγο το γάλα χλιαρό μέχρι να αρχίζει να πήζει σε κρέμα. Έπειτα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο αυγού ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να ενσωματωθεί στην κρέμα. Προσθέτουμε και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και ομογενοποιούμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.


2 σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τις πατάτες, τα μανιτάρια και τα πράσα να σοταριστούν καλά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αλατίζουμε και προσθέτουμε και τη πάπρικα, αφού μαλακώσουν τα λαχανικά και κυρίως οι πατάτες προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ που ετοιμάσαμε και μαγειρεύουμε όλα μαζί για λίγα λεπτά να δέσουν χωρίς υγρά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς η γέμιση προτού τη βάλουμε πάνω στη σφολιάτα.


3 σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε το φύλλο σφολιάτας, με ένα στρογγυλό πιάτο χαράζουμε εσωτερικά ένα στρογγυλό που μέσα θα αλείψουμε τη μουστάρδα και θα πασπαλίσουμε τη μισή ποσότητα της γραβιέρας. Από πάνω θα στρώσουμε τη γεμίση που ετοιμάσαμε και τη φέτα τριμμένη με το χέρι. Τυλίγουμε γύρω γύρω τη σφολιάτα να κλείσει και να δημιουργηθεί η galette.


4 αλείφουμε τη σφολιάτα με τον κρόκο και το γάλα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη γραβιέρα και με την υπόλοιπη πασπαλίζουμε την επιφάνεια της γέμισης.


5 ψήνουμε στους 180C - για περίπου 40’ ή μέχρι να ψηθεί η σφολιάτα και να χρυσίσει.


6 σερβίρουμε ζεστή κόβοντας κομμάτια από τη galette!

ree
ree
ree
ree

Καλά Μαγειρέματα!







Σχόλια


bottom of page