top of page
  • Writer's pictureeatme

ΝΤΙΠ ΦΕΤΑΣ ΜΕ ΚΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

Πεντανόστιμο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι! Ντιπ φέτας απολαυστικό με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον ψημένο με πορτοκάλι και κονιάκ και τραγανά φουντούκια! Έχει σίγουρα θέση σε τραπέζια γιορτινά! Ταιριάζει και με χοιρινό και με τη γαλοπούλα!


ΥΛΙΚΑ

Για 6-8 άτομα

400γρ. φέτα

3/4 κούπας γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

3κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1κ.σ. μέλι

πιπέρι

Για τα κρεμμύδια:

5 κρεμμύδια

2κ.σ. βούτυρο

2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1κ.σ. worcester sauce

αλάτι, πιπέρι

λίγο φρέσκο θυμάρι

Για το μπέικον:

350γρ. μπέικον κομμάτι

1 φλυτζ. τσαγιού κονιάκ

χυμό από 1 πορτοκάλι

1 χούφτα φουντούκια ψημένα αλατισμένα για το σερβίρισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε σε φέτες κάθετες πάχους 2εκ.

_Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το βούτυρο και το λάδι να λιώσουν, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και λίγο φρέσκο θυμάρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συχνά και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε για περίπου 20' μέχρι να μαλακώσουν. Αν δούμε να αρπάζουν οι άκρες των κρεμμυδιών χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά.

_Σβήνουμε με το κρασί και την worcester sauce και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για άλλα 10' περίπου μέχρι να χρυσαφίσουν και να καραμελώσουν.

_Μετά τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι.

_Στο ίδιο τηγάνι που κάναμε τα κρεμμύδια βάζουμε και το μπέικον κομμένο σε κυβάκια μεγάλα, αφήνουμε να αρχίσει να παίρνει χρώμα από όλες τις πλευρές και μετά σβήνουμε με τον κονιάκ αφήνουμε 2' να εξατμιστεί, ρίχνουμε και τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να μαγειρευτεί. Αφού σωθούν τα υγρά αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμη να καραμελώσει το μπέικον.

_Στο μεταξύ σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων ψιλοτρίβουμε με το χέρι τη φέτα, βάζουμε και το γιαούρτι, το μέλι, λίγο πιπέρι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα βελούδινο ντιπ.

_Σερβίρουμε σε μια πιατέλα το ντιπ φέτας κάνοντας κυκλάκια με την ανάποδη από ένα κουταλάκι και από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το μπέικον ζεστό, κόβουμε στη μέση λίγα φουντούκια και ψιλοκόβουμε λίγα ακόμη και πασπαλίζουμε πάνω από όλα τα υλικά.

Καλά Μαγειρέματα!






1,102 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page