top of page
  • Writer's pictureeatme

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΚΟΝΙΑΚ ΚΑΙ RASPBERRY

Updated: 4 days ago

Απολαυστικό κέικ σοκολάτας με κονιάκ και βατόμουρα και επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος! Εξαιρετικά λαχταριστό και ζουμερό σα μπράουνις! Γιορτινό κέικ για απογεύματα με τσάι ή λικέρ, αλλά και σαν επιδόρπιο, όλοι θα εντυπωσιαστούνε! Το ετοιμάζεις τόσο εύκολα, καθώς δε χρειάζεται ούτε μίξερ!

 

ΥΛΙΚΑ

(για φόρμα 24εκ. στρόγγυλη με τρύπα)

2,5 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.

30γρ. κακάο άγλυκο

200γρ. κουβερτούρα 55% κακάο

20γρ. μπέικιν

2 κούπες ζάχαρη

3/4 κούπας σπορέλαιο

1,5 κούπα γάλα πλήρες αγελαδινό

1/2 κούπα κονιάκ

4 αυγά

250γρ. raspberry φρέσκα (βατόμουρα)

Για το στόλισμα του κέικ:

200γρ. κουβερτούρα γάλακτος

1κ.σ. ηλιέλαιο


*εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε ένα λαχταριστό γλάσο σοκολάτας:


100γρ. κουβερτούρα γάλακτος

4κ.σ. ζαχαρούχο γάλα

50γρ. βούτυρο

1κ.σ. γάλα πλήρες

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την ζάχαρη με τα αυγά, το σπορέλαιο και αρχίζουμε με ένα σύρμα να ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε και το γάλα σε θερμοκρασία δωματίου, το κονιάκ και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.

_Λιώνουμε και την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί την αφήνουμε 1-2' να μην είναι καυτή και την προσθέτουμε στο μπολ με το μίγμα μας ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να ενσωματωθεί και να μην ψηθούν τα αυγά.

_Προσθέτουμε μετά το αλεύρι με το μπέικιν και το κακάο κοσκινισμένα και χτυπάμε με το σύρμα να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Στο τέλος ανακατεύουμε με μαρίζ και αφήνουμε 3-4' να σταθεί και η σοκολάτα να σφίξει λίγο και να δώσει όγκο στο μίγμα. Το μίγμα δε θα είναι πολύ πηχτό, μην το φοβηθούμε όμως γιατί αφού ψηθεί η λιωμένη κουβερτούρα θα σφίξει και θα έχει την υφή που θέλουμε.

_Ρίχνουμε σε φόρμα καλά βουτυρωμένη ( και αλευρωμένη με κακάο αν δεν είναι αντικολλητική) το 1/3 από το μίγμα του κέικ, βάζουμε τα μισά raspberry ( κρατάμε μόνο 8-10 για στολισμό μετά ) ελαφρώς αλευρωμένα εδώ και κει, ρίχνουμε άλλο 1/3 του μίγματος, τοποθετούμε τα υπόλοιπα raspberry και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα. Εάν επιπλέουν πατάμε μέσα στο μίγμα τα raspberry.

_Ψήνουμε στους 180C-αέρα για 40-45'. Δε δοκιμάζουμε με ξυλάκι να δούμε αν ψήθηκε γιατί θα είναι ούτε ή άλλως πιο ζουμερό το εσωτερικό του, έτσι το θελουμε.

_Μόλις το κέικ είναι έτοιμο το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για τουλάχιστον 30' να κρυώσει λιγάκι και να μπορεί να ξεφορμαριστεί.

_Το ξεφορμάρουμε μετά σε μια πιατέλα και στο μεταξύ λιώνουμε σε μπεν-μαρί την κουβερτούρα γάλακτος και μόλις λιώσει ρίχνουμε και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε να αναμιχθούν. Ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα πάνω στο κέικ και διακοσμούμε με τα raspberry που κρατήσαμε γύρω-γύρω.

_Εάν θέλουμε να το στολίσουμε με το γλάσο σοκολάτας που θα είναι ακόμη πιο λαχταριστό σε μπεν-μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος μαζί με το βούτυρο και το ζαχαρούχο και αφού λιώσουν και ομογενοποιηθούν βάζουμε και το γάλα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Περιχύνουμε με το γλάσο το κέικ.

_Κλείνουμε το κέικ αφού κρυώσει με μεμβράνη για να μην ξηρένεται.

 

 

Καλά Μαγειρέματα!

 



759 views0 comments
bottom of page