top of page
  • Writer's pictureeatme

ΓΕΜΙΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ, ΜΗΛΑ, ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

Πεντανόστιμο γιορτινό πιάτο! Κολοκύθα κίτρινη γεμιστή με κιμά λουκάνικο χωριάτικο, ξυνόμηλα, κράνμπερι, τραγανά καρύδια! Ψήνεται με κονιάκ η κολοκύθα, δενδρολίβανο και γίνεται λουκούμι μαζί με την βαθιά νόστιμη γέμιση! Είναι τέλειο συνοδευτικό για τα γιορτινά μας τραπέζια! Σηκώνει ωραίο κόκκινο κρασί!

 

ΥΛΙΚΑ

1 κολοκύθα κίτρινη 1,5 κιλό περίπου

2 μεγάλα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο

150γρ. κράνμπερι

1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

2 ξινόμηλα πλυμένα και κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια

1/2 πράσο ψιλοκομμένο

1/2 κούπα κρασί κόκκινο

2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1κ.σ. ξύδι

1/2 κούπα κονιάκ

2 κλωναράκια δενδρολίβανο

2 σκελίδες σκόρδο

αλάτι, πιπέρι

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Κόβουμε την κολοκύθα κατά μήκος στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια, την χαράσσουμε σταυρωτά με ένα μαχαίρι, ανακατεύουμε το κονιάκ, το ξύδι, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε την ψίχα από τις κολοκύθες. Τις βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, βάζουμε και το δενδρολίβανο και τα σκόρδα ολόκληρες τις σκελίδες, που τις πατάμε με ένα μαχαίρι να σκάσουν. Αναποδογυρίζουμε τις κολοκύθες και ψήνουμε στους 200C μέχρι να μαλακώσουν.

_Παράλληλα σε ένα τηγάνι βάζουμε το λουκάνικο, που το σχίζουμε με μαχαίρι κατά μήκος και αφαιρούμε την μεμβράνη και βάζουμε κομμάτια από το λουκάνικο και το σπάμε μια μια ξύλινη σπάτουλα όπως κάνουμε στον κιμά. Αφού πάρει χρώμα ρίχνουμε στο τηγάνι και το πράσο να σοταριστεί λίγα λεπτά, μετά τα μήλα και τα κράνμπερι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί 2' και σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά. Ρίχνουμε και τα καρύδια στο τέλος και κατεβάζουμε από την φωτιά.

_Όταν είναι έτοιμες ψημένες οι κολοκύθες και έχει μαλακώσει η ψύχα τους, τις βγάζουμε από τον φούρνο. Αφαιρούμε τα σκόρδα και το δενδρολίβανο. Με ένα κουτάλι βγάζουμε το εσωτερικό τους και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια και το προσθέτουμε στη γέμιση με το λουκάνικο που ετοιμάσαμε.

_Γεμίζουμε τις ψημένες κολοκύθες με την γέμιση αυτή και ψήνουμε ξανά στους 180C για 10'.

_Σερβίρουμε σε πιατέλα ζεστές ολόκληρες τις κολοκύθες μαζί με την γέμιση τους!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!

 



292 views0 comments
bottom of page