top of page

Κοτόπιτα με σφολιάτα, πράσο και μετσοβόνε

  • Εικόνα συγγραφέα: eatme
    eatme
  • 8 Δεκ 2022
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: πριν από 5 ημέρες

Πεντανόστιμη ρουστίκ κοτόπιτα με μπεσαμέλ, πράσο, μετσοβόνε και σφολιάτα από πάνω! Σερβίρεται με κουτάλα σε κάθε πιάτο καθώς είναι κρεμένια η γέμιση! Απολαυστική και πανεύκολη έχει μια θέση και στα γιορτινά τραπέζια! Μπορείς να την κάνεις και με γαλοπούλα ή κοτόπουλο που έχει περισσέψει από το γιορτινό τραπέζι και να δημιουργήσεις έτσι ένα νέο και νόστιμο πιάτο!

ree

Υ Λ Ι Κ Α


Για στρόγγυλο ταψάκι 26εκ.


300γρ. φιλέτο κοτόπουλο στήθος

100γρ. μετσοβόνε

1 φύλλο σφολιάτας

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες 5εκ. πάχος

1 ποτήρι λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι

1 λίτρο γάλα πλήρες

3κ.σ. βούτυρο

3κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κρόκκο αυγού

1κ.γ. μουστάρδα dijon

1 κρόκος αυγού και 1κ.σ. γάλα για να αλείψουμε τη σφολιάτα

ree

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


1 Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομματάκια και τα πράσα να σωταριστούν, τα πράσα να μαλακώσουν και το κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να εξατμιστεί και να δέσει το μίγμα χωρίς υγρά.


2 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά, βάζουμε μετά και το αλεύρι να πάρουν χρώμα λίγα λεπτά να έχουμε μια σφιχτή πάστα καθώς ανακατεύουμε με σύρμα, μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια δεμένη κρέμα, αλλά όχι πολι σφιχτή γιατί θέλουμε να ψηθεί και στον φούρνο και να μείνει κρεμώδης η γέμιση.

Όταν είναι έτοιμη κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τον κρόκκο και αναμιγνύουμε γρήγορα στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας με το σύρμα.

Προσθέτουμε και τη μουστάρδα dijon και το μετσοβόνε τριμμένο και αναμιγνύουμε.


3 Προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τη χλιαρή και το κοτόπουλο με τα πράσα που ετοιμάσαμε και αναμιγνύουμε.


4 Ρίχνουμε το μίγμα σε πυρίμαχο ταψάκι και από πάνω βάζουμε τη σφολιάτα κομμένη με κουπάτ σε αστεράκια ή άλλο σχήμα τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια. Αλείφουμε την σφολιάτα με τον κρόκο αυγού που έχουμε αναμείξει με το γάλα.


5 Ψήνουμε στους 180C για περίπου 40' -45’ να ψηθεί η σφολιάτα και να χρυσίσει η κοτόπιτα.


6 Σερβίρουμε ζεστή με μια κουτάλα σε κάθε πιάτο!

ree

ree

ree

Καλά Μαγειρέματα!



Σχόλια


bottom of page