top of page
  • Writer's pictureeatme

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ

Αστέρι γεμιστό με καραμελωμένα κρεμμύδια και blue cheese! Τέλειο για τα γιορτινά brunch και τα καλέσματα με φίλους! Τόσο εύκολο και τόσο νόστιμο θα εντυπωσιάσει όλους!


ΥΛΙΚΑ

•500γρ. Αλευρι για όλες τις χρήσεις

•300γρ. νερό χλιαρό

•1 φακελάκι μαγιά ξερή 

•1 πρέζα αλάτι 

•1 πρέζα ζάχαρη

•3 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες κομμένα

•4-5 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο

•1/4 της κούπας βαλσάμικο ξύδι

•1 κουτ.του γλυκού καστανή ζάχαρη

•αλάτι,πιπέρι

•100γρ. Blu cheese

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•σε πένα μπολ μεγάλο ανακατεύεις το αλεύρι με τη μαγιά διαλυμένη σε λιγο από το νερό.

•με προσοχή να μην ανακατέψεις το αλάτι μαζί με τα μαγιά, αλλα σταδιακά όσο ανακατεύεις τα υλικά το έπειτα στην άκρη του μπολ μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύεις σιγα σιγά.

•ζυμώνεις ελαφρά τη ζύμη, σκεπάζεις με μια πετσέτα σε ζεστό δωμάτιο και αφήνεις 30' να φουσκώσει.

•έπειτα χωρίζεις σε δυο μπάλες τη ζύμη και ξανα σκεπάζεις και αφήνεις να φουσκώσει δεύτερη φορά.

•σε ενα τηγάνι με 4-5 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά αρχίζεις να σωτάρεις τα κρεμμύδια αλατίζοντας τα.

•μετά από 8-10' τα σβήνεις με το βαλσάμικο και συνεχίζεις το σωτάρισμα μεχρι να εξατμιστεί το ξύδι εντελώς.

•ρίχνεις και τη ζάχαρη και αφήνεις να καραμελώσουν.

•αφήνεις στην άκρη να κρυώσουν λιγακι.

•ανοίγεις δύο στρόγγυλα φύλλα με τα μπαλάκι α ζύμης πάχους 2εκ. με τον χοντρό πλάστη, πάνω σε λαδόκολλα.

•στο ένα φύλλο απλώνεις σα όλη την επιφάνεια τα κρεμμύδια.

•από πάνω τους τρίβεις με το χέρι το blu cheese να πάει παντού.

•σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο ζύμης και κλείνεις τη ζύμη καλά γύρω γύρω.

•βάζεις στο κέντρο μία κούπα ανάποδα και γύρω από αυτή κόβεις τη ζύμη σε ακτίνες.

•στρυφογυρίζεις καθε λωρίδα ζύμης που έφτιαξες.

•μετά ενώνεις τις άκρες ανά δύο λωρίδες για να δημιουργήσεις το αστέρι.

•σε ταψί με λαδόκολλα τοποθετείς το αστέρι και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15'.


Καλά Μαγειρέματα!


42 views0 comments
bottom of page