top of page
  • Writer's pictureeatme

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ ΜΕ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΦΕ

Μια τούρτα που θα λατρέψουν όλοι! Συνταγή της μαμάς Λέλας χρόνια επιτυχημένη! Το παντεσπάνι αφρός, με δυο κρέμες λευκή και κακάο, σιρόπι καφέ και λαχταριστό γλάσο σοκολάτας! Γίνεται πολλά κομμάτια και είναι ιδανική για γιορτές που θέλουμε ένα νόστιμο γλυκό για κέρασμα!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑΨΙ 35x35

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΤΙ:

9 αυγά

1,5 ποτήρι ζάχαρη

1,5 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ.

1 φακελάκι μπέικιν

3κ.σ. κακάο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

1,5 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

1κ.γ. γεμάτο νες καφέ

ΚΡΕΜΑ ΛΕΥΚΗ:

1 morfat σαντιγί

1 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη

4κ.σ. ζαχαρούχο γάλα

190γρ. βούτυρο

ΚΡΕΜΑ ΚΑΚΑΟ:

1 morfat σαντιγί

1,5 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη

4κ.σ.ζαχαρούχο γάλα

3κ.σ. κακάο άγλυκο

190γρ.βούτυρο

ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:

200γρ. κουβερτούρα

8κ.σ. ζαχαρούχο γάλα

100γρ.βούτυρο

2κ.σ. γάλα πλήρες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Για το παντεσπάνι χτυπάμε σε ένα μπολ τα ασπράδια των αυγών με μίξερ σε δυνατή ένταση μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Χτυπάμε χωριστά τους κρόκους με τη ζάχαρη να αφρατέψουν σα μίγμα, μετά ρίχνουμε και την μαρέγκα και ενσωματώνουμε μέσα στο μίγμα με μια μαρίζ ανακατεύοντας με απαλές κίνησεις από κάτω προς τα πάνω. Μετά ρίχνουμε και το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το κακάο κοσκινισμένα και ενσωματώνουμε καλά στο μίγμα με τη βοήθεια της μαρίζ. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί με λαδόκολλα στρωμένο 35x35 . Ψήνουμε στους 180C για 30'. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς. Μπορείτε να το έχετε ψήσει και από την προηγούμενη το βράδυ ιδανικά.

_Για τις κρέμες τις ετοιμάζουμε χωριστά σε διαφορετικά μπολ. Χτυπάμε όλα τα υλικά με μίξερ να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.

_Ετοιμάζουμε και το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα εκτός από τον καφέ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μόλις πάει να πάρει βράση ρίχνουμε και τον καφέ. Και μόλις πάει να φουσκώσει το κατεβάζουμε από την φωτιά. Το αφήνουμε μέχρι να είναι χλιαρό για να το χρησιμοποιήσουμε.

_Αφού κρυώσει το παντεσπάνι το κόβουμε με μαχαίρι σε 3 κομμάτια για να δημιουργήσουμε 3 στρώσεις. Στο κάτω παντεσπάνι ρίχνουμε λίγο από το σιρόπι χλιαρό με ένα κουτάλι εδώ και εκεί, περισσότερο σιρόπι θα βάλουμε στα αλλά δυο κομμάτια.

_Στρώνουμε τη λευκή κρέμα σε όλη την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή και ένα κουτάλι.

_Από πάνω βάζουμε το 2ο κομμάτι παντεσπάνι, ρίχνουμε σιρόπι με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια.

_Από πάνω στρώνουμε και την κρέμα κακάο, καλύπτουμε με το 3ο κομμάτι παντεσπάνι και βάζουμε και σε αυτό σιρόπι με κουτάλι λίγο λίγο σε όλη την επιφάνεια!

_Αφήνουμε λίγη ώρα στο ψυγείο την τούρτα να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε και το γλάσο!

_Για το γλάσο βάζουμε όλα τα υλικά σε μπεν μαρί, μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, από πάνω ένα μεταλλικό ή γυάλινο μπολ, χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να έχουμε ένα λείο γυαλιστερό γλάσο. Στο τέλος προσθέτουμε και το γάλα για να δώσουμε καλύτερη υφή να μην είναι πολύ πηχτό, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

_Στρώνουμε και το γλάσο πάνω στην επιφάνεια της τούρτας και αφήνουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο προτού κόψουμε κομμάτια.

_Κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια σε 6 λωρίδες ή και 7 αν θέλουμε να μας βγουν πολλά κομμάτια. Μπορούμε και μεγαλύτερα φυσικά!


Καλά Μαγειρέματα!



1,774 views0 comments
bottom of page