top of page

Τραγανή φωλιά με φύλλα κρούστας, φέτα και μελιτζάνα

  • Εικόνα συγγραφέα: eatme
    eatme
  • 11 Απρ
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Ενα πεντανόστιμο ορεκτικό για το Πασχαλινό τραπέζι και όχι μόνο! Τραγανή φωλιά με φύλλα κρούστας και κρεμώδη γέμιση με φέτα και μελιτζάνα! Πλούσιες γεύσεις, ταιριάζει με όλα τα κρεατικά στο γιορτινό τραπέζι και θα τους ενθουσιάσει όλους με την νοστιμιά του! Το βάζεις στο κέντρο του τραπεζιού και είστε σπας από το φύλλο και σερβίρεις και γέμιση με ένα κουτάλι ή και κόβεις σε κομμάτια!

Υ Λ Ι Κ Α


Για 6 άτομα


Για την τραγανή φωλιά:

5 φύλλα κρούστας

ελαιόλαδο


Για την γέμιση:

200γρ. φέτα

6.κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά

2κ.σ. μαγιονέζα

1/2κ.γ. αλάτι

λίγο πιπέρι

4κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο χωρίς τα φύλλα

3 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες

ελαιόλαδο

1/2κ.γ. ζάχαρη

1κ.γ. αλάτι

πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


1 πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε καλά, αφαιρούμε κάθετα φαρδιά κομμάτια φλούδα αφήνοντας εναλλάξ την φλούδα στην σάρκα, σαν ριγέ να γίνει η μελιτζάνα.


*τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τις μελιτζάνες, τις ζουλάμε με τα χέρια ή μέσα σε μια πετσέτα να βγάλουν τα υγρά τους και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με λίγο ελαιόλαδο να ψηθούν σιγά σιγά.


*ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν, μετά από λίγα λεπτά ρίχνουμε την ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και εάν στεγνώνουν από λάδι προσθέτουμε ξανά λίγο ακόμη κάθε φορά και συνεχίζουμε να τις μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθούν, δοκιμάζουμε να δούμε ότι ψήθηκαν, προσοχή δε θέλουμε να καούν. Μόλις είναι έτοιμες τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς!


2 βάζουμε λαδόκολλα σε μια αποσπώμενη φόρμα 24εκ. και λαδώνουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο και τα τοιχώματα και τον πάτο της φόρμας με τη λαδόκολλα.


*στρώνουμε το 1ο φύλλο κρούστας πατώντας με τα χέρια να στρώσει καλά στον πάτο και στα τοιχώματα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Στο τελευταίο φύλλο αλείφουμε με ελαιόλαδο καλά και τη βάση και τα τοιχώματα και με ένα ψαλίδι κόβουμε γύρω γύρω τα φύλλα που προεξέχουν, αφήνοντας να ακουμπάνε ίσα-ίσα στο πάνω μέρος της φόρμας. Ραντίζουμε και με λίγο νερό για να γίνουν τραγανά τα φύλλα.


*ψήνουμε στους 180C μέχρι να ψηθούν τα φύλλα και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει προτού ξεφορμάρουμε.


*τα φυλλαράκια που κόψαμε τα βάζουμε σε άλλο ταψάκι με λαδόκολλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και με λίγο νερό και τα ψήνουμε και αυτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Και τα αφήνουμε και αυτά να κρυώσουν.



3 σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την φέτα που την πατάμε με ένα πηρούνι να γίνει τρίμματα, το στραγγιστό γιαούρτι, την μαγιονέζα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τις μαγειρεμένες μελιτζάνες να ομογενοποιηθούν.


4 βάζουμε την φωλιά που ψήσαμε από φύλλα κρούστας σε μια πιατέλα προσεκτικά να μην σπάσει, γεμίζουμε το εσωτερικό με την γέμιση που ετοιμάσαμε και από πάνω σπάμε στο κέντρο μερικά από τα φυλλαράκια που ψήσαμε.


5 σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού ώστε όλοι να σπάνε από το φύλλο και να παίρνουν και με ένα κουτάλι από την γέμιση! Εναλλακτικά μπορούμε και να κόψουμε σε κομμάτια!

Καλά Μαγειρέματα!





Comments


bottom of page