top of page
  • Writer's pictureeatme

ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Η πιο νόστιμη γέμιση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο! Με ρύζι, κάστανα, κουκουνάρι, συκωτάκια πουλιών και κρουτόν! Σιγοψήνεται μέσα στο πουλερικό και η γεύση της είναι μαγική!

ΥΛΙΚΑ

( Για γαλοπούλα περίπου 4 κιλών. Εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο 2 κιλών περίπου θα βάλετε τις μισές ποσότητες! )

1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα

τα συκωτάκια της γαλοπούλας κομμένα σε κομμάτια μικρά

1 πορτοκάλι τον χυμό

2 πορτοκάλια το ξύσμα

50γρ. κουκουνάρια

10 κάστανα ψητά ή βρασμένα και κομμένα στη μέση ή σε τέταρτα

2 μέτριες φέτες ψωμί μπαγιάτικο κομμένες σε κυβάκια για να κάνουμε κρουτόν

1 σφηνάκι κονιάκ

2κ.σ. βούτυρο και λίγο ακόμη για τα κρουτόν

αλάτι, πιπέρι





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και τα συκωτάκια να σωταριστούν, μετά ρίχνουμε και το κουκουνάρι και το ρύζι και τα γυαλίζουμε λίγα λεπτά όλα μαζί, σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε 1' να εξατμιστεί και μετά προσθέτουμε και τα κάστανα, τον μισό χυμό πορτοκάλι και αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μια βράση το μίγμα. Δεν θέλουμε να βράσει παραπάνω γιατί θα ψηθεί μαζί με τη γαλοπούλα μετά.

_Παράλληλα σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε τα κυβάκια ψωμιού μαζί με λίγο βούτυρο σε μέτρια φωτιά να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.

_Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι ρίχνουμε και το ξύσμα από τα πορτοκάλια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

_Αφήνουμε να κρυώσει λίγη ώρα και μετά προσθέτουμε και τα κρουτόν για να μην μαλακώσουν.

_Η γέμιση μετά είναι έτοιμη για να γεμίσουμε την γαλοπούλα ή το κοτόπουλο!


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΨΗΤΗΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΠΑΤΑ ΕΔΩ

Καλά Μαγειρέματα!


 

STUFFING FOR CHRISTMAS ROAST TURKEY OR CHICKEN

A delicious stuffing with rice, chicken livers, chestnuts, pine nuts, crouton, orange aromas! You'll love this recipe!

INGREDIENTS

( For a turkey about 4kilos, if you use a chicken about 2 kilos use half od the ingredients )

1 tea cup small rice karolina

livers from the turkey cut in small pieces

2 oranges juice and zest

50gr. pinenuts

10 chestnuts boiled or baked cut in halfs or 4 pieces

2 bread slices medium size, cut in cubes to make crouton

1 shot cognac

2 tablespoons butter and more for croutons

salt, pepper

FOR THE ROAST TURKEY RECIPE TAP HERE


DIRECTIONS

_In a frying pan add the butter and chicken livers to sautee a few minutes, then add the pinenuts and rice and sautee them all, add cognac leave 1' and then add inside chestnuts, salt and pepper, half the orange juice and leave in low heat to boil a bit. You don't want it totally boiled because it will be boiling during the turkey's roasting.

_In the same time in another frying pan add some butter and the bread cubes, salt and pepper and in medium to low heat let them sautee and beacome crispy and golden.

_When the rice is ready add the oranges zest and take off the heat.

_Leave the rice to cool down for a while and then mix inside croutons, so they won't get soft if it is hot!

_Then the stuffing is ready to stuff the turkey and bake all together!


Enjoy!



3,531 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page