top of page
  • Writer's pictureeatme

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΑΠΟ ΨΗΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ, ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

Βάλε χρώμα στο φαΐ σου! Πεντανόστιμο ριζότο με ένα ιδιαίτερο πέστο από ψητά παντζάρια, καρύδια, ψητό σκόρδο για πιο γεμάτη γεύση! Το παραδοσιακά κρητικό τυρί δίνει πλούσια υφή και βαθιά νοστιμιά στο πέστο και το ριζότο μας! Με το λαμπερό του χρώμα είναι τέλειο δείπνο και για τις γιορτινές μέρες!

 

ΥΛΙΚΑ

Για 4 μερίδες

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ:

•300γρ. παντζάρια

•1 κούπα καρύδια ψημένα ανάλατα

•1/2 κεφάλι σκόρδα

•2 κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι

•4-5 φύλλα φρέσκο βασιλικό

•6-8 κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για το ψήσιμο στα παντζάρια και το σκόρδο

•λίγο αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΟΤΟ:

•500γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα

•1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•1/2 κούπα λευκό κρασί

•3 κούπες ζωμό κοτόπουλο καυτό

•3 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

•2κ.σ. βούτυρο

•αλάτι, πιπέρι

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα παντζάρια από έξω, τα αλατίζουμε και τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα για να μη λερώσουμε μετά πολύ το ταψί, ψήνουμε στους 200C για 30-40' ή μέχρι να μαλακώσουν. Μαζί βάζουμε και το σκόρδο να ψηθεί αλειμένο με λίγο ελαιόλαδο και αυτό και λίγο αλάτι και τυλιγμένο καλά με αλουμινόχαρτο.

•Μόλις ψηθούν ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο με τα παντζάρια για να μην καούμε από τον ατμό, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια!

•Σε πολυκόφτη χτυπάμε το παντζάρι, τα καρύδια, πατάμε με τα χέρια το ψημένο σκόρδο να βγουν οι σκελίδες, τον βασιλικό, το παραδοσιακά κρητικό τυρί σε κυβάκια, το βαλσάμικο, λίγο αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο σιγά σιγά συνεχίζοντας να χτυπάμε έως ότου να ομογενοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αναλόγως αλάτι ή λάδι εάν χρειάζεται.

•Εάν θέλουμε βάζουμε σε βάζο με λίγο επιπλέον λάδι από πάνω για να διατηρηθεί, 6-7 μέρες στο ψυγείο.

•Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι με το βούτυρο και το κρεμμύδι να σοταριστεί, ανακατεύοντας για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.

•Ρίχνουμε και το κρασί και αφήνουμε να το πιει εντελώς. Προσθέτουμε 1 κούπα ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι να τον πιει, οπότε μετά προσθέτουμε το δεύτερο φλιτζάνι ζωμό. Ανακατεύουμε σχεδόν συνέχεια και περιμένουμε κάθε φορά να πιει το υγρό αλλά όχι να στεγνώσει τελείως, πριν να ρίξουμε και το επόμενο φλιτζάνι ζωμό.

Σε περίπου 20' το ρύζι είναι έτοιμο. Θέλουμε να είναι χυλωμένο.

•Προσθέτουμε τότε το πέστο που ετοιμάσαμε των παντζαριών και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε για 1-2' στη φωτιά και είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε το ριζότο και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλατοπίπερο.

•Σερβίρουμε ζεστό σε πιάτα με λίγο τριμμένο Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί από πάνω, λίγα χοντροσπασμένα καρύδια και λίγο ωμό ελαιόλαδο!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!



504 views2 comments

Recent Posts

See All
bottom of page