top of page
  • Writer's pictureeatme

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ ΠΛΑΚΙ

Πεντανόστιμο πιάτο για την 25η Μαρτίου που τρώμε παραδοσιακά παστό μπακαλιάρο αλλά και όχι μόνο! Πλακί στον φούρνο με πατάτες μελωμένες, φέτες λεμονιού που καραμελώνουν στο ψήσιμο, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια, ένα φαγάκι ανοιξιάτικο και ονειρεμένο!

 

ΥΛΙΚΑ

1,5 κιλό μπακαλιάρος παστός

1/2 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες κομμένες ή φέτες

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 φρέσκα σκορδάκια ή 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα

3-4 δαφνόφυλλα ξερά

2κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 λεμόνια πλυμένα και κομμένα σε φέτες λεπτές

1 ντομάτα μικρή κομμένη σε μικρά κομματάκια

αλάτι, πιπέρι

1/2 κούπα ελαιόλαδο

χυμό από 1 λεμόνι

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Για να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, 24 ώρες πριν τον ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό στην βρύση και μετά τον βάζουμε σε μπολ μεγάλο με νερό κρύο βρύσης και τον αφήνουμε 3 ώρες. Μετά τον ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό βρύσης και τον βάζουμε ξανά με φρέσκο νερό στο μπολ. Το ίδιο κάνουμε κάθε 3 ώρες. Μετά τον κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μεγάλα κομμάτια.

_Σε ένα ταψάκι βάζουμε τις πατάτες, τη ντομάτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα φρέσκα σκορδάκια, αλάτι και πιπέρι, το ελαιόλαδο και με τα χέρια ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού και 1 κούπα νερό.

_Από πάνω τις φέτες λεμονιού εδώ και κει και τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο. Ρίχνουμε και λίγο ακόμα ελαιόλαδο πάνω στον μπακαλιάρο.

_Σκεπάζουμε με βρεγμένη λαδόκολλα που την τσαλακώνουμε από πάνω το ταψί και ψήνουμε στους 180C για 30' περίπου.

_Μετά αφαιρούμε την λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για αλλά 30' περίπου ή μέχρι να πάρει χρώμα το φαγητό και να μελώσει.

_Αφού βγεί από τον φούρνο ρίχνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο στο ταψί.

_Στο σερβίρισμα βάζουμε από το φαγητό σε κάθε πιάτο και λίγο ξύσμα λεμονιού και ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω που του πάει πολύ!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!




183 views0 comments
bottom of page