top of page
  • Writer's pictureeatme

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

Πεντανόστιμο φαγάκι! Ποιος δεν αγαπάει το γιουβέτσι?! Με κεφτεδάκια γίνεται λαχταριστό και θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!

ΥΛΙΚΑ

για ταψάκι στρόγγυλο 34εκ.

•1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

•1 κούπα μεγάλη ψωμί ολικής μόνο την ψίχα περασμένο από το μπλέντερ (όχι βρεγμένο)

•1 φλυτζανάκι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

•1 φλυτζανάκι γάλα

•1 κρεμμύδι κομμένο με μαχαίρι σε κυβάκια και περασμένο από ένα τηγάνι με λίγο λάδι να σωταριστεί

•1 αυγό

•1κ.σ. κέτσαπ

•1κ.σ. μουστάρδα

•λίγο δύοσμο ψιλοκομμένο

•αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα:

•800γρ. ντοματάκια κονκασέ

•1 γεμάτη κουτ.της σούπας πελτέ

•1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

•2 κουτ.της σούπας ξύδι βαλσάμικο

•2 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο

•αλάτι,πιπέρι

•8 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα

•1 κούπα κριθαράκι χοντρό

•αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε πολύ πολύ καλά το μίγμα. Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

•έπειτα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και τηγανίζουμε σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, βάζοντας λίγους λίγους στο τηγάνι για να μη πέφτει η θερμοκρασία και αρχίσουν να βράζουν μέσα, θέλουμε να τραγανίζουν από έξω.

•εναλλακτικά του ψήνουμε στον φούρνο αέρα-190οC βάζοντας τους σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αλείφοντας τους με λάδι από πάνω.

•στο μεταξύ σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά, σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για τη σάλτσα μαζί με το ελαιόλαδο.

•μόλις πάρει λίγο χρώμα σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι.

•μετά από 1 λεπτό ανακατεύοντας να μη κολλήσει το κρεμμύδι ρίχνουμε κ τον πελτέ και τον γυρνάμε να σωταριστεί λίγο κ αυτός κ να βγάλει γεύση.

•ρίχνουμε τα ντοματάκια κονκασέ, αλατατοπιπερώνουμε κ ρίχνουμε κ ένα φλυτζάνι νερό.

•χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1/3 της δύναμης της εστίας κ αφήνουμε τη σάλτσα να μελώσει.

•2-3 λεπτά πριν να είναι έτοιμη η σάλτσα ρίχνουμε και τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τα κεφτεδάκια τηγανισμένα ή ψητά να πάρουν μία γεύση μέσα στη σάλτσα και είναι έτοιμα.

•βάζουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα σε ένα ταψάκι και μαζί και 4 κούπες νερό μαζί με λίγο αλάτι και το βάζουμε στον φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180C.

•αφήνουμε να ζεσταθεί το νερό 10' και ρίχνουμε και τη μία κούπα κριθαράκι, ανακατεύουμε μέσα στο ταψί να πάει παντού και συνεχίζουμε το ψήσιμο περίπου άλλα 20' να πιει το νερό το κριθαράκι και να μελώσει μέσα στη σάλτσα, προσοχή να μη λασπώσει.

•μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί 10' προτού σερβίρουμε.

•αν θέλουμε σερβίρουμε με μπόλικη φέτα ή ξινομυζήθρα ή 5' πριν να είναι έτοιμο το γιουβέτσι βάζουμε τριμμένη γραβιέρα πάνω στο κριθαράκι να λιώσει!


Καλά Μαγειρέματα!


 

BEEF MEATBALLS GIOUVETSI

Delicious orzo in a thic tomato sauce with beef meatballs roasted! Greek giouvetsi but with meatballs! Sooo good!

INGREDIENTS

For a round baking pan 34cm.

For the meatballs:

1/2 kilo of beef minced meat

1 cup big with wholemeal flour bread chopped in a blender

1 small tea cup extra virgin olive oil

1 small tea cup milk

1 onion chopped by hand with a knife and saute in a frying pan with some olive oil

1 tablespoon ketchup

1 tablespoon mustard

1 egg

some fresh mint leaves chopped

salt, pepper

For the sauce:

800gr. canned tomatoes

1 tablespoon tomato paste

1 onion fine chopped

2 tablespoons balsamic vinegar

2 tablespoons extra virgin olive oil

8 basil leaves chopped

salt, pepper

1 cup orzo

salt


DIRECTIONS

_In a big bowl you knead all the ingredients by hand really really well, then put the mixture in the fridge for 1 hour. Make then by hand little balls, fry the meatballs in a frying pan with olive oil, adding few meatballs every time so that the meatballs are fried and not boiled inside.

_In a different fryin pan add the onion for the sauce with the olive oil to saute for a few minutes, then add the balsamic and leave 1' to reduce. Add inside the pan the tomato paste and saute 2-3'. then add the canned tomatoes inside the pan and a tea cup water, salt and pepper and lower the heat and leave to reduce the sauce until you have a thick sauce. A few minutes beafore the sauce is ready add inside the meatballs to boil with the sauce for a few minutes. Take off the heat and whisk inside the chopped basil.

_Then add the meatballs with the sauce in the baking pan and 4 cups of water in pre-heated oven at 180C. Leave 10' for the water to come to a boil and then open the oven and add inside the 1 cup orzo and some salt. Whisk inside the baking pan the orzo to spread everywhere and let it roast for about 25' until the orzo is ready.

_Take off the oven and leave 10' before serving.

_Serve with lots of feta cheese or if you like add drizzled graviera before taking out of the oven for 5' to melt on top of orzo!


Enjoy!



2,305 views0 comments
bottom of page