top of page
  • Writer's pictureeatme

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ,ΨΗΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΞΥΝΟΜΗΖΗΘΡΑ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π

Γιορτινή και πεντανόστιμη σαλάτα για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας! Ταιριάζει με όλα τα κρέατα και όλοι θα ριχτούν στη σαλάτα για την νοστιμιά της! Πρασινάδες , ψητά παντζάρια, αχλάδια, καραμελωμένα αλμυρά καρύδια, Ξυνομηζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π που με την υπόξινη ανεπανάληπτη γεύση της θα παντρέψει όλα τα υλικά και ντρέσινγκ με μέλι και δενδρολίβανο! Σκέφτεσαι καλύτερη γιορτινή σαλάτα;!

 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 4-6 άτομα

400γρ. πρασινάδες, baby φύλλα πράσινου και κόκκινου μαρουλιού, παντζαρόφυλλα, σπανάκι

7 παντζάρια μέτρια σε μέγεθος

2 αχλάδια πλυμένα, χωρίς τα σπόρια και κομμένα σε λεπτές φέτες

Για τα καραμελωμένα καρύδια:

140γρ. καρύδια

2κ.σ. μέλι

1κ.σ. βούτυρο

1/2κ.γ. αλάτι

2-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο

Για το ντρέσινγκ:

7κ.σ. ελαιόλαδο

4κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

2-3 από τα καραμελωμένα καρύδια πολύ ψιλοκομμένα

5-6 φυλλαράκια δενδρολίβανο φρέσκο

1/3κ.γ. αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Ετοιμάζουμε τα καρύδια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με το μέλι και το αλάτι σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσουν, ρίχνουμε αμέσως και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα βάζουμε αμέσως πάνω σε ταψάκι με λαδόκολλα ένα ένα χωριστά τα καρύδια, βάζουμε και 2-3 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο ανάμεσα και ψήνουμε στους 170C-αέρα για 10'. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

_Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τα παντζάρια από έξω, τα αλατίζουμε και τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, ψήνουμε στους 200C για 30-40' ή μέχρι να μαλακώσουν.

_Μόλις ψηθούν ανοίγουμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο με τα παντζάρια για να μην καούμε από τον ατμό, ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

_Σε ένα μπολ βάζουμε τις πρασινάδες καθαρισμένες και πλυμμένες καλά, να μην έχουν υγρασία τα φύλλα, από πάνω και τα αχλάδια και τα παντζάρια εδώ και κει τοποθετημένα.

_Προσθέτουμε και τη Ξυνομηζήθρα μέσα στη σαλάτα κουταλιές εδώ και κει και τα καραμελωμένα καρύδια ανάμεσα.

_Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας καλά σε ένα βαζάκι όλα τα υλικά. Το αφήνουμε 10' να σταθεί να ενωθούν οι γεύσεις.

_Περιχύνουμε την σαλάτα και σερβίρουμε αμέσως!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!






821 views0 comments
bottom of page