top of page
  • Writer's pictureeatme

ΓΕΜΙΣΤΑ

Updated: Aug 27, 2020

Το φαγητό του καλοκαιριού είναι ένα. Γεμιστά. Μελωμένα, με μπόλικες σταφίδες. Κρύα είναι ακόμα πιο νόστιμα την άλλη μέρα. Μπόλικη φέτα στο πλάι και δεν θες τίποτα άλλο!

ΥΛΙΚΑ

για 4 άτομα

8 ντομάτες

8 πιπεριές πράσινες

ρύζι Καρολίνα μετράμε περίπου 1 κουτ.της σούπας για κάθε γεμιστό

1 κούπα ξανθές σταφίδες

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

4 κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι

λίγη ζάχαρη

αλάτι, πιπέρι

εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και κόβουμε τα καπάκια τους και τα αφήνουμε στην άκρη. Με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε την ψίχα από τις ντομάτες σε ένα μπολ και την ψιλοκόβουμε γιατί θα τη χρησιμοποιήσουμε μετά. Αντίστοιχα καθαρίζουμε το εσωτερικό από τις πιπεριές και τα πετάμε.

_Βάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ένα ταψί, αλατίζουμε το εσωτερικό τους και περιχύνουμε με λίγο λαδάκι.

_Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το σωτάρουμε 10' περίπου μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ωραίο χρώμα, βάζουμε και το ρύζι να σωταριστεί 2-3' να γυαλίσει, βάζουμε και τη μισή ψίχα της ντομάτας που κρατήσαμε στην άκρη, αλάτι και πιπέρι, τις σταφίδες, το βαλσάμικο και 1 κούπα νερό και αφήνουμε να βράσει η γέμιση σε μέτρια φωτιά.

_Αφού γίνει το ρύζι κατεβάζουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και τον δύοσμο μέσα στο ρύζι και γεμίζουμε κάθε γεμιστό στα 2/3 του γιατί όσο θα ψήνεται θα φουσκώσει λίγο ακόμη, κλείνουμε κάθε γεμιστό με το καπάκι του, πασπαλίζουμε τα καπάκια με λίγη ζάχαρη, το υπόλοιπο ρ΄ζυι εάν περισσέψει το βάζουμε μέσα στο ταψί ανάμεσα από τα γεμιστά. Περιχύνουμε με μπόλικο ελαιόλαδο όλο το ταψί, σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολα και ψήνουμε στους 175οC για 1 με 11/2 ώρα περίπου στις αντιστάσεις.

_Τα τελευταία 20' ανοίγουμε την λαδόκολα να πάρουν χρώμα.

_Σερβίρουμε ζεστά ή κρύα και με μπόλικη φέτα στο πλάι.


Καλά Μαγειρέματα!



976 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page