top of page
  • Writer's pictureeatme

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΙΤΟΥΛΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Πιτούλα ανοιχτή με μανιτάρια πλευρώτους, φρέσκο δενδρολίβανο, σκόρδο και κρέμα βαλσαμικού λεμόνι/πορτοκάλι. Θα τη λατρέψουν όσοι αγαπάνε τα μανιτάρια, ταιριάζει τέλεια σερβιρισμένη με νωπή ξινομυζήθρα!


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

2κουτ.της σούπας ξύδι λευκό

1 πρέζα αλάτι

λίγο νερό χλιαρό (όσο χρειαστεί)

_Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά σε μια ωραία εύπλαστη ζύμη.


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

300γρ. μανιτάρια πλευρώτους ή μαζί και με άλλα της αρεσκείας σου

λίγα φυλλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο

2 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια

3 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα

6 κουτ.της σούπας κρέμα βαλσαμικού λεμόνι/πορτοκάλι

αλάτι,πιπέρι


_Ανοίγεις τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2εκ. περίπου, στρώνεις τα πλευρώτους από πάνω ή και άλλα μανιτάρια μαζί, αλατοπιπερώνεις, κατά βούληση πόσο αλμυρά τα τρώτε, ρίχνεις φυλλαράκια από φρέσκο δενδρολίβανο, τα φετάκια σκόρδου ανάμεσα, και περιχύνεις με το ελαιόλαδο και τη κρέμα βαλσαμικού λεμόνι/πορτοκάλι.

_Τυλίγεις τη ζύμη γύρω γύρω για να κλέισει η πιτούλα.

_Ραντίζεις τη ζύμη με τα χέρια με νερό για να κολλήσει το μαύρο σουσάμι.

_Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180οC για 25' περίπου.

_Σερβίρεις περιχύνοντας με λίγο ωμό ελαιόλαδο, με λίγο σχοινόπρασο και φρέσκια νωπή ξινομυζήθρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σου.


Καλά Μαγειρέματα!


MUSHROOM GALETTE


INGRIDIENTS FOR THE DOUGH

250gr. flour for all uses

100gr. yogurt

50ml extra virgin olive oil

2 tablespoons of white vinegar

1 tablespoon of salt ( I use pink salt )

some water at room temperature ( you'll see how much you'll need, until you have a fluffy not sticky dough )

_We knead until all the ingredients are blend into a nice and easily shaped dough.

_You stretch the dough to a phyllo dough of 2cm thickness.

_On top you add the oyster mushrooms or/and other kind of mushrooms you like, some salt and pepper, fresh rosemary, chopped garlic and you pour over olive oil and balsamic cream lemon/orange.

_You wrap the dough round to close the galette.

_You sprinkle with water the dough to add black sesame.

_Bake at 180oC for about 25'.

_Serve with fresh chives on top and fresh xinomizithra cheese or any other cheese you like.


Enjoy!



278 views0 comments
bottom of page