top of page
Εικόνα συγγραφέαeatme

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

Έγινε ενημέρωση: 26 Απρ

Μαστιχωτά και αρωματικά, τα τσουρέκια που φτιάχνουμε χρόνια τώρα, η γιαγιά μου και μετά η μαμά, θα τα λατρέψουν όλοι στο γιορτινό τραπέζι. Το Πάσχα είναι μια γιορτή που το φαγητό πρωταγωνιστεί. Τα σπίτια μυρίζουν βούτυρο και η μία γενιά περνάει στην επόμενη τα έθιμα και με αγάπη πλάθει κουλούρια και τσουρέκια για την Λαμπρή. Αυτήν τη συνταγή τη χρόνια δοκιμασμένη, θα φτιάχνεις κάθε χρόνο και θα γίνει κομμάτι και των δικών σου εθίμων.🐣

Μια άλλη εκδοχή είναι και γεμιστά με κρέμα λεμονιού τα οποία θα λατρέψεις για την νοστιμιά τους! Εσύ θα τα δοκιμάσεις?

ΥΛΙΚΑ

•1 κιλό αλεύρι δυνατό

•100γρ. μαγιά νωπή

•1/2 κούπα νερό χλιαρό

•2 κούπες ζάχαρη

•1/2 κ.γ. αλάτι

•1κ.σ. αλεσμένο μαχλέπι

•1κ.σ. σπορέλαιο

•1/2 κ.γ. αλεσμένο κακουλέ

•1/2 κ.γ. μαστίχα σπασμένη

•ξύσμα από 1 πορτοκάλι

•1/2 κούπα καυτό γάλα

•5 αυγά

•1 κούπα βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο ζεστό

•λίγα αμύγδαλα ψημμένα ανάλατα για από πάνω




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό με αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει.

_Σε λεκάνη βάζουμε την ζάχαρη,τα μυρωδικά,το αλάτι και το σπορέλαιο.Ρίχνουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα αυγά και τα σπάμε με το χέρι. Πρόσθέτουμε την μαγιά και το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, δεν περιμένουμε να πιει όλο το αλεύρι. Μετά βάζουμε το καυτό βούτυρο σε μεγάλες δόσεις και το διπλώνουμε με το χέρι το ζυμάρι σαν πετσέτα και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα, τυλιγμένο από πάνω με μια πετσέτα ή και σεντόνι να μην περνάει αέρας και να κρατάει τη ζέστη, σε δωμάτιο με κλειστές πόρτες να μην αλλάζει θερμοκρασία, σκεπασμένο καλά.

_Έπειτα ζυμώνουμε το ζυμάρι και αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για 2,5 με 3 ώρες , ξανά πολύ καλά σκεπασμένο.

_Αφού φουσκώσει και μετά το ζύμωμα, πλέκουμε σε κοτσίδες και τις αφήνουμε μακρόστενες ή και τις τυλίγουμε σε κουλούρες και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε ταψί καλά βουτυρωμένο ή πάνω σε λαδόκολα και να ξαναφουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. Έπειτα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ψημένα ανάλατα χοντροκομμένα από πάνω.

_Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC βαθμούς - αέρα για 17-20 λεπτά.

_Εάν θέλουμε να κάνουμε γεμιστά με κρέμα λεμονιού πλάθουμε 3 μακρόστενα κομμάτια ζύμης πάχους 1εκ. , αλείφουμε κρέμα λεμονιού σε κάθε ένα από αυτά, τυλίγουμε και κλείνουμε σε ρολάκια και μετά με τις 3 γεμιστές λωρίδες πλέκουμε μια κοτσίδα! Από πάνω πασπαλίζουμε με χοντροσπασμένα φυστίκια Αιγίνης!

_Για την συνταγή της κρέμας λεμονιού πάτα εδώ .







Καλό Πάσχα!


 

EASTER SWEET BREAD

The most moist and full of threads, with the aromas of mastic and mahalepi, it will smell like Easter at home! You can spread cream cheese after on slices or add inside chocolate pieces or lemon curd or just make threads with meltes white and dark chocolate!

INGREDIENTS

1 kilo strong flour

100gr. fresh yeast

1/2 a cup lykewarm water

2 cups sugar

1/2 a tea spoon salt

1 tablespoons corn oil

1/2 a tea spoon ground cardamom

1/2 a tea spoon mastic drops beaten with mortar

zest from 1 orange

1/2 cup hot milk

5 eggs

1 cup of a good sheep or goat butter melted


_Mix the yeast inside the lukewarm water to make a gruel and let it rise covered with a towel.

_In a really big bowl you add the sugar, the cardamom, the mastic, the salt and the corn oil. Pour inside the hot milk and mix well with a spoon.

_Then add the eggs inside, then the mixture with the yeast and the flour in big doses and mix. Add the melted butter and fold the dough like a towel, cover it with a towel and a blanket so that air cannot get inside the bowl and let it rise and get double its size for 1 hour in a warm teamperature room with closed doors so that the room temperature doesn't change!

_After the 1 hour open the bowl and knead the dough, then cover it again well and leave it to rise for another 3 hours.

_When it rises and after the kneading you make braids with the dough in any shape you like round or orizontal, with an egg if you like in the middle or some almond flakes all over the top and place them on a baking pan buttered and leave them to rest there and rise again for 1 hour.

_Bake them then in well pre-heated oven at 180οC for 20'.


Happy Easter!


1.454 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page