top of page
  • Writer's pictureeatme

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΟΥΙΣΚΙ, ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ ΩΡΙΜΑΣΜΕΝΗ

Πεντανόστιμη τηγανιά για γιορτινά τραπέζια και όχι μόνο! Χοιρινό με ουίσκι, καραμελωμένα κρεμμύδια και Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Ωριμασμένη (7μηνης ωρίμανσης) που λιώνει και με την μεστή γεύση της απογειώνει την νοστιμιά! Θα ξετρελαθούν όλοι με αυτήν την νοστιμιά!

 

ΥΛΙΚΑ

(για 4-6 άτομα)

800γρ. χοιρινό από λαιμό ή σπάλα σε μικρά κομματάκια

2 σφηνάκια ουίσκι

6 μεγάλα κρεμμύδια

2κ.σ. βούτυρο

2κ.σ. ξύδι

λίγο φρέσκο θυμάρι

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΤΟΥ ΧΟΙΡΙΝΟΥ:

1/2 κούπα ουίσκι

1/3 κούπας καστανή ζάχαρη

2κ.σ. Worcester sauce

2κ.σ. μουστάρδα dijon

1κ.γ. σκόρδο σκόνη

2κ.σ. ελαιόλαδο

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας μαζί με το χοιρινό και με τα χέρια αναμιγνύουμε όλα μαζί καλά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 6 ώρες ή 1 ώρα το λιγότερο.

_Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε σε φέτες κάθετες πάχους 2εκ.

_Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το βούτυρο με λίγο λάδι να λιώσουν, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και λίγο φρέσκο θυμάρι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συχνά και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά συνεχίζουμε για περίπου 20' μέχρι να μαλακώσουν. Αν δούμε να αρπάζουν οι άκρες των κρεμμυδιών χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά.

_Σβήνουμε με το ένα σφηνάκι ουίσκι και το ξύδι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να χρυσαφίσουν και να καραμελώσουν. Τα αλατίζουμε.

_Μετά τα βγάζουμε από το τηγάνι και βάζουμε το χοιρινό που μαρινάραμε χωρίς τη μαρινάδα να σοταριστεί λίγα λεπτά από κάθε πλευρά το κρέας να πάρει χρωμα καλό.

_Μετά σβήνουμε με το δεύτερο σφηνάκι ουίσκι το κρέας αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

_Έπειτα προσθέτουμε και τη μαρινάδα μέσα στο κρέας και 1 κούπα ζεστό νερό, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά πολύ και αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί και να σωθούν τα υγρά.

_Έπειτα ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε λίγα λεπτά να πάρει χρώμα το κρέας σε πιο δυνατή φωτιά, δοκιμάζουμε για αλάτι και αλατίζουμε κατά βούληση. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε σκεύος που μπαίνει φούρνο αν το τηγάνι που μαγειρεύαμε δεν μπαίνει, προσθέτουμε και τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με το μαγειρεμένο χοιρινό και ανάμεσα την γραβιέρα κομμένη κυβάκια ανάμεσα. Βάζουμε στον φούρνο στους 180C για 5-10' να λιώσει η γραβιέρα και να ενωθούν οι γεύσεις.

_Σερβίρουμε αμέσως ζεστή τη τηγανιά!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!




887 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page