top of page
  • Writer's pictureeatme

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΡΝΙ, ΞΥΝΟΜΥΖΗΘΡΑ, ΜΥΡΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΕΣ

Πεντανόστιμη τάρτα για το Πασχαλινό τραπέζι! Τραγανή ζύμη τάρτας, γέμιση λαχταριστή με αρνί ψητό, μπορούμε να βάλουμε και αρνί που μας περίσσεψε από το ψήσιμο, ξυνομυζήθρα Κρήτης με την πλούσια γεύση της, αρωματικά χόρτα μυρώνια και καυκαλήθρες! Θα τρελαθούν όλοι με την νοστιμιά της και θα την φτιάχνεις κάθε χρόνο!


ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 6-7 ΑΤΟΜΑ

για φόρμα τάρτας ή αποσπώμενη φόρμα κέικ ή ταψάκι 28εκ.

2 φύλλα τάρτας ή κουρού

400γρ. αρνί ψητό ξεψαχνισμένο ψαχνό

6κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1 ματσάκι μυρώνια

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο

2 αυγά

ξύσμα από 2 λεμόνια

αλάτι, πιπέρι




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε ένα ταψάκι ή φόρμα αποσπώμενη βουτυρωμένη στρώνουμε το 1 φύλλο τάρτας δημιουργώντας ψηλά τοιχώματα γύρω γύρω. Τρυπάμε με ένα πηρούνι εδώ και κει την ζύμη, βάζουμε από πάνω όσπρια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180C για 20'. Μετά τη βγάζουμε και την γεμίζουμε με τη γέμιση.

_Όσο θα ψήνεται η βάση της τάρτας ετοιμάζουμε τη γέμιση.

_Σε ένα μπολ βάζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μυρώνια τις καυκαλήθρες, όλα ψιλοκομμένα, ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα τρίβουμε όλα με το χέρι να μαραθούν λιγάκι.

_Μεταφέρουμε σε άλλο μπολ τα χόρτα στύβοντας τα με το χέρι να μην έχουν υγρά. Μέσα στο μπολ βάζουμε και την ξυνομυζήθρα, σπάμε τα αυγά ολόκληρα, τον άνηθο, το γιαούρτι και με μια μαρίζ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά καλά Τέλος προσθέτουμε και το ξεψαχνισμένο αρνί και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι λίγο και πιπέρι και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και αυτά.

_Στρώνουμε την γέμιση στη βάση της τάρτας και με το 2ο φύλλο ζύμης κάνουμε τα κορδόνια από πάνω. Κόβουμε λεπτές λωρίδες μακρόστενες τη ζύμη, αν θέλουμε σε διαφορετικά πάχη για να έχει ενδιαφέρον το σχέδιο που θα κάνουμε, ανά 2 λωρίδες πλέκουμε και κοτσίδες που θα τις βάλουμε γύρω γύρω σαν στεφάνι. αλλά και και στο κέντρο. Τοποθετούμε και στο κέντρο τις λωρίδες και τις κοτσίδες, η μια να περνάει πάνω από την άλλη όπως στη φωτό. Εάν θέλουμε να κάνουμε τα διακοσμητικά φύλλα, πιέζουμε πάνω στη ζύμη ένα πράσινο φύλλο από κάποιο φυτό, κόβουμε γύρω γύρω με μαχαίρι και μετά σχεδιάζουμε χαράσσοντας με μαχαίρι το σχέδιο του φύλλου με ακτίνες κλπ.

_Μπορείτε και απλά να κόψετε σκέτες λωρίδες.

_Ψήνουμε ξανά την τάρτα μαζί με την γέμιση και τον από πάνω στολισμό με ζύμη στους 180C για 30' περίπου.

_Αφού ψηθεί αφήνουμε λίγα λεπτά να σταθεί και μετά ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε!



Καλά Μαγειρέματα!






205 views0 comments
bottom of page