top of page
  • Writer's pictureeatme

ΠΟΥΡΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Updated: Dec 14, 2020

Ο πιο γιορτινός πουρές γίνεται με γλυκοπατάτες και σερβίρεται με καπνιστό μπέικον, φουντούκια και ρόδι. Ταιριάζει με όλα τα πουλερικά, χοιρινό, αγριογούρουνο ακόμη και μοσχάρι. Εντυπωσιακός σε χρώμα μα και με πλούσια γεύση.

ΥΛΙΚΑ

•3 μεγάλες γλυκοπατάτες

•3/4 κούπας Αριάνι

•1/2 κούπα ελαιόλαδο

•1 κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε φετάκια

•αλάτι,πιπέρι

•4 κουτ.της σούπας σποράκια ροδιού

•1/3 της κούπας φουντούκια ψημένα ανάλατα

•5-6 φέτες καπνιστό μπέικον

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τρυπάμε με ένα πηρούνι τη φλούδα τους.

•της βάζουμε σα ταψάκι με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200οC για 30' περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.

•έπειτα τις ανοίγουμε με ένα μαχαίρι κάθετα και αφαιρούμε τη σάρκα τους σε ένα μπολ.

•όσο είναι ζεστές οι γλυκοπατάτες ρίχνουμε το Αριάνι, το λάδι, το τζίντζερ, αλάτι πιπέρι κατά βούληση και πολτοποιούμε σε πουρέ με το εργαλείο του πουρέ ή ένα πηρούνι.

•σερβίρουμε με χοντροκομμένα με μαχαίρι τα φουντούκια, το ρόδι και περνάμε τις φέτες μπέικον από ένα τηγάνι να πάρουν χρώμα.



Καλά Χριστούγεννα!


 

SWEET POTATO PUREE WITH SMOCKED BACON, PROMEGRANTE AND TOSSED HAZELNUTS

Delicious sweet potato puree, a must for the Christmas table! This recipe is sooo good with tossed smoked bacon, promegrante that adds taste and bold red colour and tossed hazelnuts for crispy texture and extra flavor!

INGREDIENTS

3 big sweet potatoes

3/4 a cup Ariani

1/2 a cup extra virgin olive oil

1 piece ginger peeled and cut in thin slices (about 50gr.)

salt, pepper

4 tablespoons promegranate

1/3 a cup tossed hazelnuts not salted

5-6 slices smiked bacon tossed on a fryin pan to get a bit crispy


DIRECTIONS

_Wash well the sweet potatoes and prick them with a fork all over.

_Place them on a baking tray with baking paper and bake them at 200C for about 30' or until they get soft.

_Then while hot cut them with a knife and take out with a spoon their flesh.

_Put their flesh in a bowl and mix while they are still hot with Ariani, ginger, olive oil, salt and pepper. Make them puree with a fork or the kitchen tool for puree.

_Serve with chopped the hazelnuts in big pieces with a knife, the promegrante and the smoked bacon.


Merry Christmas!




1,147 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page