top of page
  • Writer's pictureeatme

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

Updated: May 17, 2023

Ποιος δεν αγαπάει το παστίτσιο! Με ένα δύο μυστικά θα φτιάξεις το πιο αφράτο και νόστιμο παστίτσιο, με ριγκατόνι, αφράτη μπεσαμέλ και λιωμένη γραβιέρα! Το αγαπημένο φαγητό όλης της οικογένειας, θα το λατρέψουν όλοι!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑΨΙ 40x30 (6-8 μερίδες)

Για την μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο

7 κουταλιές της σούπας αλεύρι

αλάτι, πιπέρι

λίγο μοσχοκάρυδο

1/2 κούπα γραβιέρα και επιπλέον για πασπάλισμα στο τέλος από πάνω

2 κρόκους αυγών

Για τον κιμά:

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

4κ.σ. κονιάκ

400γρ. ντοματάκια κονκασέ

αλάτι, πιπέρι

1 πακέτο ριγκατόνι

2 ασπράδια αυγών χτυπημένα καλά

βούτυρο

λίγη φρυγανιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Για τον κιμά, σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να σωταριστεί για λίγα λεπτά, όταν μαραθεί βάζουμε και τον κιμά και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ψήνουμε πολύ καλά τον κιμά για τουλάχιστον 20' χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κατεβάζει υγρά ο κιμάς και αρχίσει να βράζει, εμείς θέλουμε να σωταριστεί καλά γιατί θα δώσει γεύση μετά στη σάλτσα.

_Αφού σωταριστεί καλά ο κιμάς σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και τα ντοματάκια και 1 φλυτζάνι νεράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει και να μελώσει η σάλτσα και ο κιμάς. Τον αφήνουμε στην άκρη όταν είναι έτοιμος μέχρι να κάνουμε και την μπεσαμέλ.

_Βράζουμε τα ριγκατόνι σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού, όταν είναι έτοιμα τα ανακατεύουμε με λίγο βούτυρο και τα αφήνουμε να κρυώσουν λιγάκι και μετά τα ανακατεύουμε με τα χτυπημένα ασπράδια.

_Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα διαρκώς να ψηθεί και να μην μυρίζει αλευρίλα μετά η μπεσαμέλ. Έπειτα

προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας διαρκώς το γάλα μέχρι να τελειώσει και να γίνει μια λεία κρέμα. Μόλις βγει από τη φωτιά βάζουμε τους κρόκους αυγού και τη γραβιέρα να λιώσει.

_Από κάτω στο ταψί αλείφουμε βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά, μετά στρώνουμε τα περισσότερα μακαρόνια με τα ασπράδια. μετά τον κιμά, τα υπόλοιπα μακαρόνια από πάνω και μετά την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη γραβιέρα.

_Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 40' περίπου, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα από πάνω.

Καλά Μαγειρέματα!




615 views0 comments
bottom of page