top of page
  • Writer's pictureeatme

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΞΥΝΟΜΗΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ

Πεντανόστιμα και τραγανά μελιτζανοπιτάκια! Πλούσια σε γεύση γέμιση καλοκαιρινή μελιτζάνας, με την Ξυνομηζήθρα Κρήτης Π.Ο.Π να νοστιμίζει κι άλλο με την κρεμώδη υπόξινη ανεπανάληπτη γεύση της και τραγανό φύλλο κρούστας! Βουτάς και στην κρύα σάλτσα πιπεριάς και απολαμβάνεις κάθε σου μπουκιά! Είναι τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιτάκια! Παγωμένη μπύρα δίπλα και δε θες τίποτα άλλο!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ 25-28 πιτάκια

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

1 κιλό μελιτζάνες τσακώνικες

2κ.σ. γεμάτες Prince Έδεσμα με καλλιέργεια γιαούρτης Καλογεράκη

2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον μεγάλο τρίφτη του τυριού

1 αποφλιωμένη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη

1 κ.γ. ζάχαρη

1 πρέζα κανέλα

1 φλυτζάνι λάδι

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΥΑ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ:

350γρ. πιπεριές Φλωρίνης ψημμένες σε βάζο

1 χούφτα καρύδια

1 χούφτα φύλλα φρέσκου βασιλικού

1κ.γ. σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα σκόρδο

80ml ελαιόλαδο

6κ.σ. Prince Έδεσμα με καλλιέργεια γιαούρτης

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Για τη γέμιση αποφλοιώνουμε τις μελιτζάνες και τις τρίβουμε στον τρίφτη τον μεγάλο του τυριού και τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν και να βγάλουν υγρά. Έπειτα, τις στραγγίζουμε από τα υγρά που έχουν βγάλει πολύ καλά στύβοντας με το χέρι. Τις βάζουμε να σοταριστούν με το ελαιόλαδο το οποίο προσθέτουμε λίγο λίγο γιατί οι μελιτζάνες θα το ρουφάνε αμέσως και θέλουμε να σοταριστούν πολύ καλά σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν με υπομονή.

_Μετά προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, το αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη, περιμένουμε να γυαλίσει καλά και το κρεμμύδι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε λίγα λεπτά να δέσει το μίγμα μας και να μην έχει υγρά. Στο τέλος προσθέτουμε και την κανέλα για να μην πικρίσει.

_Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μπορούμε να ετοιμάσουμε την γέμιση ακόμη καλύτερα από την προηγούμενη μέρα και να την έχουμε έτοιμη στο ψυγείο ήδη.

_Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη Ξυνομηζήθρα και τις 2κ.σ. γιαούρτι να γίνουν μια πάστα.

_Παίρνουμε τα φύλλα κρούστας και ενώνουμε δυο φύλλα μαζί. Τα κόβουμε με μαχαίρι σε 5 λωρίδες κάθετα. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση μελιτζάνας στη βάση της κάθε λωρίδας και από πάνω λίγη από τη γέμιση Ξυνομηζήθρας. Διπλώνουμε κάνοντας ένα τρίγωνο και στο τέλος βρέχουμε τα δάχτυλα μας με λίγο νερό και ταμπονάρουμε την άκρη του φύλλου για να κλείσουμε το πιτάκι και να μην ανοίξει μετά στο ψήσιμο ή στο τηγάνι.

_Το ίδιο επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το φύλλο και η γέμιση.

_Είτε τηγανίζουμε τα πιτάκια σε σπορέλαιο για 1-2' από κάθε πλευρά να χρυσίσει το φύλλο αλλά να μη ρουφήξουν πολύ λάδι. Και μόλις βγαίνουν από το τηγάνι τα βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

_Είτε ψήνουμε στους 180C σε ταψάκι με λαδόκολλα για περίπου 25' μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ψήνουμε χωρίς να αλείψουμε με λάδι πριν το ψήσιμο γιατί έχει ήδη λάδι η γέμιση.

_Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει τη κρύα σάλτσα. Σε επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε τις πιπεριές χωρίς το ζουμί από το βάζο να γίνουν πολτός. Μετά προσθέτουμε και τα καρύδια, τον βασιλικό, το σκόρδο, το αλάτι και χτυπάμε ξανά να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Το αδειάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και ρίχνουμε και το γιαούρτι μέσα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά και να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.

_Σερβίρουμε σε πιατέλα με σάλτσα κάτω και τα πιτάκια από πάνω αφού κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε αμέσως για να μην μαλακώσει το φύλλο. Ή σερβίρουμε τα πιτάκια και την σάλτσα σε μπολ στο πλάι για να βουτάμε!


Καλά Μαγειρέματα!



359 views0 comments
bottom of page