top of page
  • Writer's pictureeatme

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ

Updated: Oct 3, 2020

Φανταστική μερακλίδικη πίτα, πλούσια σε γεύση με μελιζάνα και λίγο κιμά. Ιδανική για να εντυπωσιάσεις σε ένα τραπέζι, πεντανόστιμη θα την λατρέψει όλη η οικογένεια και θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά. Η συνταγή πολύ παλιά της γιαγιάς Καλλιρόης δοκιμασμένη χρόνια τώρα!

ΥΛΙΚΑ

1 και 1/2 κιλό μελιτζάνες

1 κιλό φύλλο κρούστας

1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

5 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

4 αυγά

1κ.γ. ζάχαρη

1 πρέζα κανέλα

2 ντομάτες χωρίς φλούδα πολτοποιημένες στο μπλέντερ

αλάτι, πιπέρι

εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις τρίβουμε με το χέρι στον τρίφτη τον χοντρό του κρεμμυδιού. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, 2εκ. στον πάτο, και σωτάρουμε τις μελιτζάνες για πολύ ώρα να φύγουν τα υγρά εντελώς. Έπειτα προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σωταριστεί μέσα στη κατσαρόλα, μετά από λίγα λεπτά και τον κιμά να σωταριστεί καλά να μην έχει υγρά. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, τη κουταλιά ζάχαρη μια πρέζα κανέλα και τη ντομάτα και αφήνουμε να σωθεί από υγρά.

_Αφήνουμε μόλις είναι έτοιμη η γέμιση στην άκρη να κρυώσει. Χτυπάμε με ένα πηρούνι και τα 4 αυγά και τα ανακατεύουμε στη γέμιση.

_Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 4 φύλλα σουρωτά ραντίζοντας κάθε ένα με λάδι. Μετά λίγη γέμιση με το χέρι διάσπαρτη από πάνω και πάνω από τη γέμιση 2 φύλλα σουρωτά ραντισμένα με λάδι πάντα πάλι και μετά ξανά γέμιση και δυο δυο φύλλα σουρωτά εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Το τελευταίο φύλλο πάνω το κλείνουμε προς τα μέσα γύρω γύρω στις άκρες με το πινέλο για να κλείσει η πίτα.

_Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας για να γίνει τραγανή στο ψήσιμο.

_Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 190οC για περίπου 1 ώρα.


Καλά Μαγειρέματα!


 

GREEK EGGPLANT PIE

Super delicious eggplant with some beef minced meat! An old recipe my grandma Kalliroi used to make. Perfect for a special dinner with friends and family!

INGREDIENTS

1 and a half kilo eggplants

1 kilo pastry sheet

1/2 kilo of beef minced meat

2 tomatoes peeled and mushed in a blender

5 big onions chopped thin

4 eggs

1 teaspoon sugar

1 pinch of cinnamon

salt, pepper

extra virgin olive oil


_You wash and try the eggplants, then grate them in a grater for onions. In a pot you add olive oil, 2cm thick inside, and saute them for a long time until the water is all out of them. Then add the onions to saute them also for a few minutes and finally the minced meat. When it is well sauteed you add salt, pepper as much as you prefer it, the sugar, cinnamon and tomatoes and let it boil until it is reduced.

_Leave it for a while to get cold, then whip the eggs with a fork inside and mix well.

_In a baking pan well oiled add 4 filo gather into folds and drizzle over olive oil with a brush. Then add some eggplant stuff with hand all over, then again two filo gather into folds and drizzled olive oil again and again the same until you're over of stuff and filo. Close the last filo on top on the edges inside the baking pan to close the pie.

_On top of the last filo you drizzle some water by hands to get crunchy when baking.

_Bake in 190οC for about 1 hour.


Enjoy!






2,374 views0 comments
bottom of page