top of page
  • Writer's pictureeatme

ΛΑΔΕΝΙΑ

Updated: Feb 24, 2023

Η ελληνική πίτσα η Λαδένια Κιμώλου τρώγεται τόσο ευχάριστα το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, τα κρεμμύδια μελώνουν στον φούρνο και τόσο εύκολα έχεις έτοιμο το φαγητό της παραλίας. Ψωμένια, με ντομάτα, κρεμμύδια και λίγη ρίγανη. Τόσο απλή. Η μαγεία της απλότητας της ελληνικής κουζίνας. Ένα το μυστικό της ξεκάθαρα. Μπόλικο καλό λάδι.

ΥΛΙΚΑ

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κούπα περίπου χλιαρό νερό

1 φρέσκια μαγιά

1κ.γ. ζάχαρη

1κ.γ. αλάτι

1/2 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για άλλειμα

2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

2κ.σ. πελτές ντομάτας

1κ.γ. ρίγανη

1κ.σ. αλάτι χοντρό

1 μικρή ντομάτα κομμένη σε πολύ λεπτές ροδέλες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά διαλυμένη στο νερό με τη ζάχαρη, το αλάτι στα τοιχώματα από το αλεύρι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε σε μια αφράτη ζύμη. Εάν χρειαστεί συπμληρώνουμε λίγο αλεύρι ή νερό. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να φουσκώσει και να σταθεί για 3 ώρες.

_Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις φέτες κρεμμυδιού με τον πελτέ και το αλάτι καλά και αφήνουμε λίγη ώρα να μαραθεί το κρεμμύδι.

_Σε ένα ταψί, κατά προτίμηση γαλβανιζέ, πολύ καλά λαδωμένο βάζουμε τη ζύμη και με κανά δυό κουτ. της σούπας λάδι την ανοπιγούνι ε πατώντας τη με το χέρι. Στρώνουμε απο πάνω τα κρεμμύδια βάζοντας τα με τα δάχτυλα μέσα στη ζύμη, τις ροδέλες ντομάτας, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και μια πρέζα ακόμη αλάτι χοντρό και περιχύνουμε την επιφάνεια με 1-2 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο ακόμη.

_Ψήνουμε στον αέρα στους 190οC για περίπου 50' ή έως ότου καρμελώσουν τα κρεμμύδια και πάρει χρώμα.


Καλά Μαγειρέματα!


 

LADENIA IS THE GREEK PIZZA

It's cooked in kimolos island and other islands usually, too simple, too yummy. the magic of the simplicity of greek cuisine. Just a dough, tomatoes, onions, oregano and olive oil!


INGREDIENTS

3 cups of all uses flour

1 cube of fresh yeast

1 cup of water

1/2 cup of extra virgin olive oil and some more for the baking

1 sweetspoon salt

1 sweetspoon sugar

2 big onions cut in thin slices

2 tablespoons tomato paste

1 sweet spoon oregano

1 tomato cut into really thin slices

1 tablespoon sea salt


_In a bowl you mix the flour, the yeast inside the water and sugar, olive oil and salt and knead into a dough. If needed add some more flour. Leave for 3 hours to rest.

_In a bowl mix the tomato paste, onions and sea salt really well and leave for a while.

_Then you put the dough in a baking pan really well covered with extra virgin olive oil and with your fingers open the dough inside the pan with 2 tablespoons olive oil on top. On top add the onions, the tomato slices, oregano and another 2 tablespoons of olive oil.

_Bake for about 50-60' in 190οC until the onions are caramelized by baking.


Enjoy!




578 views0 comments
bottom of page