top of page
  • Writer's pictureeatme

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ ΞΗΡΟ, ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Πεντανόστιμη πίτα για όλες τις ώρες σαν σνακ ή και μεσημεριανό, για το σχολείο των παιδιών, το γραφείο! Χορταστική και δροσερή με κολοκύθια, Ανθότυρο Ξηρό με την βουτυρωμένη γεύση του, Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί στον κόθαρο για έξτρα νοστιμιά, ντοματίνια και τραγανό φύλλο κρούστας! Ιδανική πίτα για αυτή την εποχή!


 

ΥΛΙΚΑ

Για ταψί στρόγγυλο 40εκ.

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

1 κιλό κολοκύθια 

2κ.σ. ελαιόλαδο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος

2 αυγά χτυπημένα 

αλάτι, πιπέρι

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

8-10 ντοματίνια 


 



 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε καλά τα κολοκύθια τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη, τα βάζουμε σε σουρωτήρι με μπολ από κάτω για να στάζουν τα υγρά τους, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 30'-1 ώρα να μαραθούν.

_Παράλληλα ρίχνουμε λίγο αλάτι και στα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τρίβουμε με το χέρι να μαραθούν λιγάκι.

_Έπειτα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια τα τριμμένα κολοκύθια από το σουρωτήρι να φύγουν όλα τα ζουμιά. 

_Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί και με τα φρέσκα κρεμμυδάκια που μαράναμε, τον άνηθο, τα αυγά χτυπημένα και λίγο πιπέρι στα αυγά και ανακατεύουμε απαλά να αναμιχθούν όλα μαζί με ένα κουτάλι. 

_Ρίχνουμε μέσα και τον Ανθότυρο Ξηρό, τον σπάμε με τα χέρια σε χοντροσπασμένα κομμάτια και ανακατεύουμε απαλά να πάει παντού μέσα στο μίγμα με τα κολοκύθια. 

_Αλείφουμε με λίγο λάδι το ταψί και στρώνουμε 4 φύλλα από κάτω να βγαίνουν έξω από το ταψί, που τα γυρίζουμε μέσα στο τέλος. Ραντίζουμε με λάδι και μετά τέσσερα φύλλα κάθε ένα σουρωμένο για να γίνει αφράτη η πίτα. Βάζουμε με κουτάλι την γέμιση με τα κολοκύθια στο κέντρο. Και εδώ και κει τα ντοματίνια κομμένα στη μέση. 

_Κλείνουμε από πάνω με 4 φύλλα σουρωτά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ανάμεσα, από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό για να τραγανίσει το φύλλο στο ψήσιμο, γύρω γύρω στις άκρες βάζουμε το Παραδοσιακά Κρητικό Τυρί σπασμένο σε μεγάλα κομμάτια, τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν για να κάνουμε τον κόθαρο, μαζί με τη φέτα που βάλαμε, χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια σε τρίγωνα για να παίρνει αέρα μέσα η πίτα και να μη νοτίσει όσο ψήνεται.

•Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα-180οC- μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.

•Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την κρυώνουμε απότομα, δεν την αφήνουμε μέσα στον φούρνο για να παραμείνει τραγανή.

•Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και μετά κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή.


 


 

Καλά Μαγειρέματα!







632 views0 comments
bottom of page