top of page
  • Writer's pictureeatme

ΑΡΝΙ ΜΕ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΠ ΩΡΙΜΑΣΜΕΝΗ

Πεντανόστιμο γιορτινό πιάτο! Αρνί που μελώνει στην γάστρα με κόκκινο κρασί και χουρμάδες γεμιστούς με Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Ωριμασμένη (7μηνης ωρίμανσης) που με την ιδιαίτερα πλούσια γεύση της θα απογειώσει την νοστιμιά! Η γραβιέρα λιώνει στο ψήσιμο, οι χουρμάδες δίνουν την γλύκα τους και το αρνί λιώνει και γίνεται πεντανόστιμο με μαρινάδα με κόκκινο ξινόμαυρο κρασί, μπαχαρικά, δενδρολίβανο! Υπέροχο για όλα τα γιορτινά τραπέζια που θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου! Στα συν ότι έχει πολύ απλά βήματα, το βάζεις στον φούρνο και το ξεχνάς!

 

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

1,700γρ. αρνί μπούτι χωρίς το κόκαλο, κομμένο σε κομμάτια

550γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι

Για τη μαρινάδα:

2 κούπες ξινόμαυρο κόκκινο κρασί

1 κ.σ. κόκκους μπαχάρι

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

2-3 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο

1 ξυλάκι κανέλα

χουρμάδες ψιλοκομμένους, 12 κομμάτια από τα 600γρ.

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη τον ψιλό

2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Βάζουμε σε ένα μπολ το κρέας που το έχουμε βγάλει μισή ώρα από το ψυγείο πριν, ρίχνουμε όλα τα υλικά για την μαρινάδα και κάνουμε μασάζ με τα χέρια στο κρέας.

_Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε 1 ώρα στο πάγκο της κουζίνας να μαριναριστεί ή αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο αν θέλουμε να το μαγειρέψουμε την επομένη.

_Μετά σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το αρνί, το ταμπονάρουμε σε χαρτί κουζίνας πριν το βάλουμε στο τηγάνι και κρατάμε στην άκρη όλη τη μαρινάδα. Σοτάρουμε καλά από όλες τις πλευρές κάθε κομμάτι κρέατος και τα βάζουμε στην γάστρα.

_Αλατοπιπερώνουμε το σοταρισμένο αρνί και ρίχνουμε και τη μαρινάδα από πάνω μέσα στην γάστρα.

_Βρέχουμε μια λαδόκολλα και την τσαλακώνουμε και σκεπάζουμε το κρέας στην γάστρα. Κλείνουμε και με το καπάκι την γάστρα και ψήνουμε 1 ώρα στους 190C.

_Μετά αφαιρούμε την λαδόκολλα, αναποδογυρίζουμε το κρέας, σκεπάζουμε ξανά με το καπάκι και ψήνουμε άλλη μισή ώρα.

_Στο μεταξύ χαράζουμε τους χουρμάδες κατά μήκος και τους γεμίζουμε έναν έναν με ένα κομμάτι γραβιέρα.

_Ανοίγουμε την γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς καπάκι να αρχίσει να μελώνει η σάλτσα και να πάρει χρώμα το κρέας.

_Τα τελευταία 10' βάζουμε μέσα στη γάστρα και τους χουρμάδες με τη γραβιέρα να ψηθούν όλα μαζί και να λιώσει η γραβιέρα.

_Σερβίρουμε ζεστό!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!

 




914 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page