top of page
  • Writer's pictureeatme

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ, ΕΛΙΕΣ, ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΜΕ ΡΙΓΑΝΗ ΣΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Πεντανόστιμο και με πλούσιες γεύσεις έχει σίγουρα θέση στο γιορτινό τραπέζι! Το αρνάκι σε μπουκιές σιγομαγειρεύεται και μελώνει με μπύρα, μελιτζάνες, ελιές πράσινες, κρεμμύδια, κουκουνάρι, την μαγική Premium Γραβιέρα με Ρίγανη Καλογεράκη με την τόσο ιδιαίτερη γεύση της λιώνει και απογειώνει όλες τις γεύσεις! Κλείνουμε με σφολιάτα από πάνω και απολαμβάνουμε ένα μαγικό φαγητό! Μπορείς να το κάνεις και με ψητό αρνί που θα περισσέψει!


ΥΛΙΚΑ

Για 6-8 άτομα

Για στρογγυλό ταψί 34εκ.

1,200 αρνί μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια και καθαρισμένο από κόκκαλο και περιττό λίπος

200γρ. ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι

4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες πλυμμένες και κομμένες σε ροδέλες και μετά στα τέσσερα

4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες χοντρές

μια χούφτα κουκουνάρι

1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη

2 φύλλα σφολιάτας

εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

250ml μπύρα

αλάτι, πιπέρι 1 αυγό και λίγο γάλα για το άλλειμα της σφολιάτας




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο ή σπορέλαιο να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες να μαλακώσουν λιγάκι, αλλά να μην τηγανιστούν εντελώς. Βάζουμε λίγες λίγες στο τηγάνι για τηγανιστούν σωστά.

_Τις βάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί και όσο είναι ζεστές αλατίζουμε ελαφρά.

_Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε και το αρνί σε δόσεις κάθε φορά να πάρει χρώμα και να θωρακιστεί το κρέας καλά από όλες τις μεριές. Αφού σωταριστεί το κρέας το βάζουμε στο ταψί. Βάζουμε και τα κρεμμύδια μαζί, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και τη φρέσκια ρίγανη σε μια άκρη, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και την μπύρα. Κλείνουμε από πάνω το ταψί με λαδόκολλα βρεγμένη και τσαλακωμένη και αλουμινόχαρτο από πάνω να κλείσει καλά.

_Βάζουμε να ψηθεί στους 175C για 1,5 ώρα. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα, προσθέτουμε και τις μελιτζάνες, το κουκουνάρι και τις ελιές μέσα στο ταψί και συνεχίζουμε άλλη μισή ώρα το ψήσιμο περίπου.

_Στο τέλος βγάζουμε από τον φούρνο, αν έχει αρκετό ζουμάκι αφαιρούμε λίγο μέσα από το ταψί, προσθέτουμε και την γραβιέρα κομμένα σε μικρά κυβάκια εδώ και εκεί αλλά κρατάμε και λίγη να τρίψουμε πάνω από τη σφολιάτα, σκεπάζουμε με τα φύλλα σφολιάτας την επιφάνεια του φαγητού και όση περισσεύει γύρω γύρω την κόβουμε με μαχαίρι. Από αυτή που περίσσεψε κόβουμε λωρίδες λεπτές κατά μήκος, πλέκουμε ανά δύο σε κοτσίδα, τις στρυφογυρίζουμε κρατώντας τις δύο άκριες στα χέρια μας για να γίνει πυκνή η κοτσίδα και τοποθετούμε γύρω γύρω σαν στεφάνι στο ταψί. Με τα υπόλοιπα περισσέματα σφολιάτας αν θέλουμε στρυφογυρίζουμε μικρότερα σε μήκος κομμάτια και κάνουμε σπιράλ πάνω στην επιφάνεια της σφολιάτας στο ταψί ή μακρόστενα. Τρίβουμε από πάνω με ψιλό τρίφτη λίγη από τη γραβιέρα που κρατήσαμε, αλείφουμε την επιφάνεια με το αυγό και το γάλα ελαφρά με ένα πινέλο και βάζουμε να ψηθεί ξανά για 20-30' περίπου μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα.

_Σερβίρουμε ζεστό!

_Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και από το αρνί που ήδη ψήσαμε την Κυριακή του Πάσχα!


Καλά Μαγειρέματα!



263 views0 comments
bottom of page