top of page
  • Writer's pictureeatme

ΑΝΑΠΟΔΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

Λαχταριστό κέικ βανίλιας με φέτες πορτοκαλιού που καραμελώνουν στο ψήσιμο, με ροδόνερο να δώσει μια ιδιαίτερη γεύση και αφράτο κέικ βανίλιας! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και γκρέιπφρουτ εναλλακτικά!




ΥΛΙΚΑ

(για φόρμα στρόγγυλη με διάμετρο 30εκ.)

3 αυγά

2 2/3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο

3/4 της κούπας γάλα φρέσκο πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου

3/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 1/4 της κούπας ζάχαρη

20γρ. μπέικιν

2 βανίλιες (σκόνη)

ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι

2-3 πορτοκάλια πλυμμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες

1/2 κούπα καστανή ζάχαρη

ροδόνερο ( προαιρετικά )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά να αφρατέψουν, έπειτα προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χωρίς να σταματάμε το χτύπημα και μετά εναλλάξ λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν και τις βανίλιες και το γάλα. Αναμιγνύουμε και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού μέσα στο μίγμα.

_Πασπαλίζουμε τη καστανή ζάχαρη στον πάτο της φόρμας και από πάνω στρώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού σε σπιράλ. Στο κέντρο βάζουμε μια στρόγγυλη ροδέλα πορτοκαλιού και μετά γύρω του στρώνουμε κομμένες στη μέση τις υπόλοιπες ροδέλες πορτοκαλιού κολλητά η μία να πατάει η μία στην άλλη κάνοντας ένα σπιράλ. Μετά ψεκάζουμε με λίγο ροδόνερο τα πορτοκάλια και στρώνουμε από πάνω στη φόρμα το μίγμα του κέικ.

_Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40΄ περίπου.

_Μόλις βγει από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει 5' και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

_Εάν θέλουμε σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης!


Καλά Μαγειρέματα!


 

ORANGE VANILLA CAKE WITH ROSEWATER

Delicious and fluffy cake with oranges that you'll love! You can also use grapefruit!

INGREDIENTS

For a round pan 30cm

3 eggs

2 and 2/3 cups plain flour sifted

3/4 a cup full fat milk at room temperature

3/4 a cup butter at room temperature

1 and 1/4 a cup sugar

20gr. baking powder

2 vanillines(dust)

zest from 1 lemon and 1 orange

2-3 oranges washed and cut in really thin round slices

1/2 a cup brown sugar

rosewater


DIRECTIONS

_In a bowl beat with a mixer the butter and sugar to get really fluffy, then add one by one the eggs and keep beating all the time. Then the flour mixed with baking powder and vanilla, one spoon at a time and between the milk until they are both done. Finnaly mix inside this mixture the lemon and orange zest.

_Add the brown sugar at the pottom of the pan, add at the center a round orange slice and the cut in half all the other orange slices and place them side by side making a spiral all around until you cover all the bottom. Then spray some rosewater on the oranges and pour over them the cake mixture and bake in well pre-heated oven at 180C for about 40'.

_Take it out of oven when it is ready, Leave it to cool a bit and then turn it upside down on a plate.

_If you like serve with some chopped pistachio the cake!



Enjoy!





1,011 views0 comments
bottom of page