top of page
  • Writer's pictureeatme

ΑΛΜΥΡΗ BABKA ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΡΑΒΙΕΡΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Π.Ο.Π. ΚΑΙ CRANBERRIES

Πεντανόστιμο γιορτινό στεφάνι για τα πρωινά, τα brunch ή το γιορτινό τραπέζι! Αλμυρή babka αφράτη και πεντανόστιμη με κρέμα Γραβιέρας Κρήτης Π.Ο.Π και cranberries! Θα τη λατρέψουν όλοι!

 

ΥΛΙΚΑ

Για 8-10 άτομα

Για τη ζύμη:

•450γρ. αλεύρι για τσουρέκια

•1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο χλιαρό

•8γρ. μαγιά σε σκόνη

•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά

•1 κ.γ. αλάτι

•250γρ. γάλα πλήρες χλιαρό

•1 αυγό

Για τη κρέμα γραβιέρας:

•2κ.σ. βούτυρο

•2κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

•300γρ. γάλα πλήρες χλιαρό

•1 αυγό

•αλάτι,πιπέρι

Για τη γέμιση του στεφανιού:

200γρ. cranberries αποξηραμένα

100γρ. χυμό ρόδι

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα με το χέρι και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.

•ζυμώνουμε τα υλικά για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

•σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

•ετοιμάζουμε στο μεταξύ τη κρέμα γραβιέρας, σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να αρχίσει να λιώνει και προσθέτουμε και το αλεύρι, τα ψήνουμε λίγα λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να αρχίζει να πήζει η κρέμα. Μόλις έχουμε μια πλούσια βελούδινη κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να ενσωματωθεί στην κρέμα. Μέσα ρίχνουμε μετά τα 200γρ. τριμμένης γραβιέρας και ανακατεύουμε με το σύρμα όσο είναι ζεστή η κρέμα για να λιώσει μέσα η γραβιέρα. Προσθέτουμε και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λιγάκι.

•σε ένα μπολ βάζουμε τα cranberries να μουλιάσουν στο χυμό ροδιού.

•όταν φουσκώσει η ζύμη την ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ.

•αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης μια στρώση τη κρέμα γραβιέρας που ετοιμάσαμε, πασπαλίζουμε τα 100γρ. τριμμένη γραβιέρα, ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια και τα cranberries αφού τα στραγγίξουμε από τον χυμό (κρατάμε και για από πάνω λίγα) και τυλίγουμε σε ρολό.

•κόβουμε με μαχαίρι κάθετα στη μέση το ρολό, γυρίζουμε τα δυο κομμάτια προς τα πάνω, τις πλέκουμε σε πλεξούδα τις 2 λωρίδες και τη τυλίγουμε όλη σε ένα στρόγγυλο, μετά τη τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

•βάζουμε από πάνω επιπλέον cranberries εδώ και κει.

•Ψήνουμε στους 180οC-αέρα-προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-40'.

•σερβίρουμε ζεστό!

 
 

Tip: μπορείτε από το προηγούμενο βράδυ να ετοιμάσετε την ζύμη, να την αφήσετε να φουσκώσει και μετά να την βάλετε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα ετοιμάσετε το στεφάνι. Το ίδιο και με την κρέμα γραβιέρας μπορείτε να την έχετε ήδη έτοιμη στο ψυγείο!

 

Καλά Μαγειρέματα!





1,050 views0 comments
bottom of page