top of page
  • Writer's pictureeatme

ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΟ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Πεντανόστιμη πίτα με κιμά, πράσο, ολόκληρα κομμάτια γραβιέρας που λιώνει στο ψήσιμο και τραγανό φύλλο κρούστας! Έξτρα τριμμένη γραβιέρα στο πάνω φύλλο για να δώσει πλούσια γεύση όταν ψηθεί! Ιδανική για τραπέζια Κυριακάτικα και γιορτινά! Πλούσια γεύση που θα την λατρέψουν όλοι!



ΥΛΙΚΑ

Για ταψί στρόγγυλο 28εκ.

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

300γρ. μοσχαρίσιο κιμά

2κ.σ. ελαιόλαδο

1 πράσο

1 καρότο

1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί

2κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 αυγό

150γρ. γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι

1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και το πράσο ψιλοκομμένο να σωταριστεί λίγα λεπτά, προσθέτουμε και τον κιμά και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρει καλό χρώμα για 20' ανακατεύοντας που και που με ξύλινη κουτάλα να μην κολλήσει. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1' να εξατμιστεί, προσθέτουμε και το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη του τυριού και τον πελτέ, τα σωτάρουμε και αυτά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά λίγα λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό ζεστό, χαμηλώνουμε την φωτιά πολύ και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του κιμά. Όταν είναι έτοιμος αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά μέχρι να στρώσουμε την πίτα. Αφού κρυώσει βάζουμε και το 1 αυγό και αναμιγνύουμε καλά μέσα στο μίγμα του κιμά με ένα κουτάλι.

_Ραντίζουμε με λίγο λάδι το ταψί και στρώνουμε 2 φύλλα από κάτω να βγαίνουν έξω από το ταψί, που τα γυρίζουμε μέσα στο τέλος. Ραντίζουμε με λάδι και μετά τέσσερα φύλλα κάθε σουρωμένα για να γίνει αφράτη η πίτα. Βάζουμε με κουτάλι την κρύα γέμιση στο κέντρο. Και εδώ και κει την γραβιέρα σε κυβάκια. Κρατάμε ένα κομματάκι γραβιέρα να τρίψουμε από πάνω.

_Κλείνουμε από πάνω με 4 φύλλα σουρωτά, ραντίζουμε με ελαιόλαδο ανάμεσα, από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο νερό, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν σε κόθαρο, χαράζουμε με μαχαίρι τα κομμάτια σε τρίγωνα για να παίρνει αέρα μέσα η πίτα και να μη νοτίσει όσο ψήνεται. Τρίβουμε την γραβιέρα από πάνω στο χοντρό τρίφτη τυριού.

•Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις-180οC- μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα.

•Μόλις είναι έτοιμη η πίτα την κρυώνουμε απότομα, δεν την αφήνουμε μέσα στον φούρνο για να παραμείνει τραγανή.

•Αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά και μετά κόβουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή.






Καλά Μαγειρέματα!


 

MEATEPIE WITH BEEF, LEEKS AND GRAVIERA

Delicious pie with crispy phyllo and a stuffing with cooked mince beef, leeks and whole cheese pieces that melt, a rich greek graviera that makes the pie even more delicious! Perfect pie for the holiday season or a sunday lunch!

INGREDIENTS

For a round baking pan 28cm.

1/2 a kilo pastry sheet

300gr. mince beef

2 tablespoons olive oil

1 leek

1 carrot

2 tablespoons tomato paste

1 wine glass of white wine

150gr. gaviera or parmezan

1 egg

1/2 a tea cup extra virgin olive oil

salt, pepper



DIRECTIONS

_In a pan add the 2 tablespoons of olive oil and the leeks chopped to saute a few minutes. Then add the beef inside and saute in medium heat for 20' stiring now and then with a spoon. Then add the wine, leave 1' and then add the tomato paste and the carrot, stir and saute all for 10 more minutes, then add salt, pepper and a tea cup hot water, leave to boil in low heat until you have a thick sauce. Leave aside to cool well. When cool mix inside the beef mixture the egg.

__In a baking pan oiled add 2 filo with the edges on the outside of the pan, then add 4 filo gather into folds and drizzle over olive oil with a brush on each one of them. Then add the stuffing in one layer and the graviera or parmezan cut in small cubes, hold a smal pice to grate on top later, then again 4 filo gather into folds and drizzled olive oil on each on them again. Close the last filo on top on the edges inside the baking pan to close the pie. Fold the edges all around to make the kotharos, the round edges that will be really crispy after baking.

_On top of the last filo you drizzle some olive oil and some water by hands to get crunchy when baking and some grated graviera. With a knife cut a bit the surface toform the pieces and help the pie become crispier!

_Bake in 180οC until you have a golden pie!

_Serve hot!


Enjoy!




1,637 views0 comments

コメント


bottom of page