top of page
Writer's pictureeatme

ΑΡΝΑΚΙ ΚΑΠΑΜΑΣ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ

Αυγοκομένο αρνάκι με πλιγούρι ή ρύζι! Η παράδοση στην Αγιά το χωριό μου θέλει να σερβίρουν το πιάτο αυτό τη πρώτη μέρα Χριστουγέννων! Λεμονάτο και πεντανόστιμο το σερβίρεις με το πλιγούρι δίπλα ή ρίχνεις το πλιγούρι μέσα στην αυγοκομμένη σούπα! Πολύ ωραίο φαγάκι Κυριακής!




ΥΛΙΚΑ

Για 6-8 άτομα

2 και 1/2 κιλό αρνάκι αν βρούμε 1 έτους ή αλλιώς γάλακτος, μπροστινό χεράκι και σβέρκο ή και παιδάκι σε μερίδες

2 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 και 1/2 λεμόνι τον χυμό του

λίγους κόκκους μπαχάρι

αλάτι, πιπέρι

1 κούπα πλιγούρι

2 αυγά

χυμό από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Σε ένα μπολ κάνουμε μασάζ τις μερίδες κρέατος με τον χυμό από το ενάμιση λεμόνι, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μπαχάρι και αφήνουμε σκεπασμένο μισή ώρα, όχι παραπάνω.

_Μετά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μαζί με το βούτυρο και το ελαιόλαδο σωτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές να πάρει χρώμα. Μετά ρίχνουμε νερό να γεμίσει η κατσαρόλα για να κάνουμε την σούπα, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας.

_Τότε βγάζουμε το αρνί σε μια πιατέλα, σουρώνουμε το ζουμί της κατσαρόλας για να βγάλουμε στην άκρη τυχόν κόκκαλα από το κρέας και επιστρέφουμε το ζουμί πίσω στη κατσαρόλα. Ρίχνουμε μια κούπα νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει λίγη ώρα ακόμη μέχρι να ετοιμάσουμε και το αυγολέμονο.

_Παίρνουμε με μια κουτάλα ζουμί καυτό από τη κατσαρόλα και ρίχνουμε πάνω από το πλιγούρι σε ένα μπολ, τόσο όσο να σκεπάζεται το πλιγούρι και να έχει και ένα δάχτυλο ζουμί από πάνω, το σκεπάζουμε και αφήνουμε 2-3 ώρες, όσες χρειάζεται το πλιγούρι μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσε και φούσκωσε. Το δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται αλατίζουμε.

_Ετοιμάζουμε το αυγόκομα, σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού καλά με ένα πηρούνι, παίρνουμε με μια κουτάλα ζεστό ζουμί μέσα από τη κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα στα αυγά καθώς χτυπάμε γρήγορα και ασταμάτητα για να μη ψηθεί το αυγό. Αφού έχουμε ρίξει αρκετά μέσα στα αυγά και έχει έρθει κοντά σε θερμοκρασία με το ζουμί της κατσαρόλας το χύνουμε μέσα στη κατσαρόλα και κουνάμε γρήγορα τη κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μία βράση σε χαμηλή φωτιά και είναι έτοιμο. Δοκιμάζουμε αν θέλει κι άλλο αλάτι η σούπα και ρίχνουμε και το κρέας ξανά μέσα.

_Σερβίρουμε ζεστό σε κάθε πιάτο λίγη από την αυγοκομμένη σούπα, όχι πολύ, μια μερίδα αρνί από πάνω και ή σερβίρουμε δίπλα σε πιατέλα το πλιγούρι ή ρίχνουμε κουταλιές μέσα στη σούπα στο πιάτο.

_Εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρύζι αντί για πλιγούρι!


Καλά Μαγειρέματα!


 

EGG-LEMON SOUP WITH LAMB AND GROATS

A traditional dish from my village for the first day of Christmas! Sooo good this aygolemono soup is a nice idea for any Sunday meal with family! Groats makes all the difference!






802 views0 comments

Comments


bottom of page