top of page
  • Writer's pictureeatme

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΓΟ

Τέλεια ψωμάκια ζυμωμένα με ολόκληρα κομμάτια γραβιέρας και ψητό σκόρδο, γεμιστά με πολύχρωμες πιπεριές, γραβιέρα και αυγό τρεμουλιαστό να σπάσει και να ρέει ο κρόκος μέσα στη γέμιση για έξτρα νοστιμιά! Η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Ωριμασμένη (7μηνης ωρίμανσης) Καλογεράκη με την τόσο πλούσια γεύση της θα απογειώσει τα ψωμάκια που μπορείς και σκέτα να απολαύσεις! Τόσο νόστιμα, τα σερβίρεις ατομικά στον καθένα και έχεις το τέλειο πρωινό ή brunch το Κυριακάτικο!


ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα

2 κίτρινες πιπεριές

2 πορτοκαλί πιπεριές

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

6 αυγά, ένα για το κάθε ψωμάκι

ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ:

700γρ. αλεύρι λευκό δυνατό

1 μαγιά νωπή

1 πρέζα ζάχαρη

1κουτ.του γλυκού αλάτι

2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

χλιαρό νερό όσο πάρει

1/2 κεφάλι σκόρδα









ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Κόβουμε στη μέση ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδα, περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι, το τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και σε ένα ταψάκι να ψηθεί στον αέρα στους 200C για 30' περίπου μέχρι να μαλακώσουν.

_Σε μια κούπα χλιαρό νερό βάζουμε την νωπή μαγιά μαζί με τη ζάχαρη την διαλύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε σκεπασμένο 15' να αρχίσει να δουλεύει η μαγιά.

_Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι στην άκρη, το λάδι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και χύνουμε εκεί το μίγμα της μαγιάς. Αρχίζουμε να αναμιγνύουμε το μίγμα με μια ξύλινη κουτάλα προσθέτοντας χλιαρό νερό λίγο λίγο μετά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμαράκι.

_Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι τουλάχιστον 8 ώρες ή όλη νύχτα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

_Το άλλο πρωί ενσωματώνουμε τα σκόρδα ζουλώντας με τα χέρια να βγουν τα ψητά σκόρδα στο ζυμάρι, μαζί και τη γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια, πλάθουμε σε μικρά ψωμάκια χωρίς να ζυμώνουμε δυνατά τη ζύμη. Ραντίζουμε με νερό την επιφάνεια των ψωμιών, σκεπάζουμε ξανά με τη πετσέτα και αφήνουμε άλλα 30-40' να φουσκώσουν ξανά.

_Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 40'.

_Παράλληλα σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο βάζουμε τις πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λεπτά μακρόστενα μπαστουνάκια να σωταριστούν για λίγα λεπτά να μαλακώσουν.

_Αφαιρούμε σε ένα πιάτο δίπλα και σπάμε ένα ένα τα αυγά να κάνουμε τα μάτια, τα ψήνουμε ίσα να ασπρίσει το ασπράδι και να είναι τρεμουλιαστός ο κρόκος!

_Κόβουμε με ένα μαχαίρι ένα στρόγγυλο καπάκι από κάθε ψωμάκι και αφαιρούμε με το χέρι την ψίχα από μέσα.

_Γεμίζουμε μετά με τις σωταρισμένες πιπεριές και τη γραβιέρα σε φλούδες ή τριμμένη τα ψωμάκια, από πάνω και από ένα αυγό μάτι.

_Σερβίρουμε ζεστά με λίγο αλάτι πάνω στο αυγό και λίγη έξτρα τριμμένη γραβιέρα!


Καλά Μαγειρέματα!




213 views0 comments
bottom of page