top of page
  • Writer's pictureeatme

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Πεντανόστιμα πιτάκια με τραγανή και βουτυράτη ζύμη κουρού, γεμιστά με μελιτζάνες, κιμά και λιωμένη γραβιέρα από πάνω για πιο πλούσια γεύση! Τέλεια για μεσημεριανό με μια σαλάτα, για το γραφείο ή το σχολείο των παιδιών!

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

1,5 κιλό μελιτζάνες

1/2 κιλό κιμά

4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

3 αποφλιωμένες ντομάτες

3 αυγά

1 κ.σ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. κανέλα

1 φλυτζάνι λάδι

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ ΚΟΥΡΟΥ

1 βιτάμ λιωμένο και επιπλέον για να αλείψουμε το ταψί

1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο

1 αυγό

1 κουτ.του γλυκού αλάτι

1 κουτ.του γλυκού κοφτό ζάχαρη

1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη

100γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κου.του γλυκού μπέικιν πάουντερ

5-6 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο χρειαστεί για να έχουμε μια αφράτη ζύμη

Για από πάνω:

1 αυγό

2 κ.σ. γάλα

λίγη γραβιέρα χοντροτριμμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Για να ετοιμάσουμε την κουρού σε ένα μπολ ρίχνουμε το βιτάμ χλιαρό και τη μαγιά, το καλαμποκέλαιο, το γιαούρτι, το αυγό και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη και μετά προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και το μπέικιν ανακατεμένα, λίγο λίγο μέσα στο μίγμα με τα υγρά ζυμώνοντας απαλά έως ότου έχουμε μια αφράτη ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί 1 ώρα σκεπασμένη καλά.

_Έπειτα την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 2εκ. και κόβουμε με ένα μπολάκι τοποθετώντας το ανάποδα στρόγγυλα.

_Για τη γέμιση αποφλοιώνουμε τις μελιτζάνες και τις τρίβουμε στον τρίφτη για το κρεμμύδι και τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Έπειτα, τις στραγγίζουμε από τα υγρά που έχουν βγάλει και τις βάζουμε να σωταριστούν με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μετά προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, τον κιμά και τον ψήνουμε λίγη ώρα στο τηγάνι και αυτόν, μετά το αλάτι, πιπέρι, τη κανέλα και τη ζάχαρη, τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε λίγα λεπτά να δέσει το μίγμα μας.

_Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει βάζουμε και τα αυγά χτυπημένα μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά.

_Βάζουμε σε κάθε κομμάτι ζύμης που κόψαμε σε στρόγγυλα στη μέση λίγη από τη γέμιση, κλείνουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη σε μπαλάκια.

_Αλείφουμε την επιφάνεια με έναν κρόκο αυγού με 1 κ.σ. γάλα ανακατεμένα για να πάρουν τα πιτάκια ωραίο χρώμα στο ψήσιμο και πασπαλίζουμε με λίγη χοντρο-τριμμένη γραβιέρα από πάνω.

_Ψήνουμε στους 175οC για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Καλά Μαγειρέματα!


 

SHORTCRUST AUBERGINE PIES WITH MINCED BEEF AND GRAVIERA

Delicious shortcrust pies stuffed with aubergines, mince beef cooked in a super delicious stuffing with tomatoes and cinnamon aromas and melted graviera on top for extra flavor! Perfect for lunch with a green salad, snacking at the office or for the kid's school!

INGREDIENTS

for the dough

250gr. melted margarine

1 glass of water corn oil

1 egg

1 teaspoon salt

1 teaspoon sugar

1 yeast

100gr. yogurt

1 teaspoon baking powder

5-6 cups of all uses flour, as much as you'll need to have a fluffy dough

for the stuffing

1,5 kilo aubergines

1/2 kilo minced beef

4 onions chopped

3 peeled tomatoes

3 eggs

1 tablespoon sugar

1/2 a teaspoon cinnamon

1 tea cup extra virgin olive oil

salt, pepper

for topping:

1 egg

2 tablespoons milk

some graviera grated

_In a bowl you mix the margarine, not too hot, the yeast, yogurt, corn oil and egg and then add the flour mixed with the salt,sugar and baking powder. you knead to a fluffy dough and let it rest for 1 hour covered well with a wet towel. Then you make a phyllo 2cm thick and cut round shapes with a glass or cup.

_Peel the aubergines and use a grtaer to grtae them, add salt on them and leave them for 15-20' to un-bitter and then strain the water out of them and place them at a frying pan with the olive oil to saute them well, add alsoo the onions and keep saute all of them, then the beef and cook it also for some minutes, then add salt, pepper, the cinnamon, sugar and tomatoes and leave the mixture to cook for a while.

_Take the frying pan off the heat and leave it to cool and after that add the eggs bitten inside and stir.

_then stuff each round dough with the aubergine mixture and close with your hands to make a ball. On top spread the egg whisked with the milk and some grated graviera on top of each ball to melt during baking.

_You cover a baking pan with a baking paper and place there the pies.

_You bake the pies in 175οc for about 1 hour until the dough is golden baked.

ENJOY!




813 views0 comments
bottom of page