top of page
  • Writer's pictureeatme

SUMMERTIME AT TRIKERI

Σαν νησάκι, αλλιώτικο απ' όλα τα μέρη του Πηλίου, από την πλευρά του Παγασητικού, η διαδρομή για να φτάσεις παραθαλάσσια, γεμάτη όμορφες εικόνες και ηλιοβασιλέματα μαγικά. Μια απόδραση σε τόπο που παραμένει όπως παλιά αναλοίωτο, με τους πιο ανοιχτούς και ζεστούς ντόπιους του Πηλίου. Ξεκινάμε.


 


 


Πηγαίνοντας για Τρίκερι θα κάνεις στάση για βουτιά στη Τζάστενη, όμορφη ήρεμη παραλία ανοργάνωτη,θα έχεις μαζί σου νερό κρύο και μη φοβηθείς για φαγητό θα βγάλεις εκεί φρέσκους αχινούς.

Τζάστενη. Παγασητικός. Στο δρόμο για το Τρίκερι.

 

Θα φτάσεις την ώρα του δειλινού πια στο Τρίκερι και θα σε περιμένει ένα τέτοιο ηλιοβασίλεμα στις τελευταίες στροφές πριν μπεις στην Αγ.Κυριακή.


Μείναμε στο χωριό πάνω από την Αγ.Κυριακή. Γραφικό, με μικρά καλντερίμια και πολύχρωμα παραθυρόφυλλα. Οι κάτοικοι ζεστόι και φιλόξενοι. Είναι το μέρος που από παλιά, ίσως και επειδή οι άντρες τους ήταν ναυτικοί, οι γυναίκες έχουν τον πρώτο όγο. Στη πρωινή βόλτα οι άντρες ευγενικά θα σκύψουν το κεφάλι στη συνάντησή σας, οι γυναίκες θα σου πιάσουν κουβέντα, θα σου μιλήσουν για το νησί, για τις μνήμες τους, τα εγγόνια τους. Μια γιαγιά, όλο χαρά βγάζει και μας δίνει ζαρζαβατικά από τον κήπο της. Ντομάτες,πιπεριές,μελιτζάνες,κολοκύθια, που μυρίζουν σαν εκείνα τα ζαρζαβατικά που τρώγαμε παιδιά. Ρωτώντας βρίσκουμε και χωριάτικα αυγουλάκια από ένα σπίτι και ...έτοιμο το πρωινό της επόμενης μέρας.

Θα πας για γάλα και καφέ το επόμενο πρωί και στη πλατεία θα βρεις το μικρό ζαχαροπλαστείο που έχει και ψωμί και γλυκάκια και γάλα και όλα. Λίγο πιο πάνω θα βρεις και τον φούρνο, στη πλατεία κάτω από τον Πλάτανο θα πιεις καφεδάκι. Θα τους γνωρίσεις όλους με μια καλημέρα που θα πεις καθώς είναι έτοιμοι να σου πιάσουν κουβέντα και να σου πουν ιστορίες από τα παλιά. Το ίδιο βράδυ πετύχαμε και ένα γάμο στο χωριό που τον κάνουν όπως παλιά, με ορχήστρα και νησιώτικα, με παραδοσιακές φορεσιές και όλοι καλεσμένοι ντόπιοι και τουρίστες να πιούνε και να φάνε και να χορέψουνε μέχρι το πρωί και να πετάξουν δολλάρια στον αέρα και στη νύφη, γιατί το έχουν έθιμο!

Μαγειρέψαμε σπιτικά γεμιστά με ντομάτες και πιπεριές από κήπο, που μας φέραν οι ντόπιοι όλο χαρά.

Πιάσε κουβέντα με όλους, Νιώσε ντόπιος κ συ. Έτσι,θα γνωρίσεις καλύτερα έναν τόπο.


Το βράδυ θα φας οπωσδήποτε πρόβεια παΪδάκια στη πλατεία του χωριού.Από ντόπια κρέατα. Μαγεία.

Πολύχρωμα παραθυλόφυλλα στο χωριό. 


Το άλλο πρωί κατεβήκαμε στην Αγ.Κυριακή. Η Αγ.Κυριακή συνδέεται με το Τρίκερι, το χωριό, με ένα γραφικό πλακόστρωτο καλντερίμι, το ομορφότερο της περιοχής εάν θέλεις να κατέβεις πεζοπορώντας. Αγ.Κυρική. Γραφικό λιμανάκι,θα δοκιμάσεις φρέσκια καραβιδολμακαρονάδα και ψαρομεζέδες, απολαμβάνοντας το τσιπουράκι σου. Την καλύτερη καραβιδομακαρονάδα θα τη φας όμως στις Κότες, κατεβαινοντας λίγο πιο κάτω. Με μακαρόνι που έχει βράσει μέσα στις σάλτσα με τις καραβίδες και πιο φρέσκιες καραβίδες που έχεις φάει ποτέ. Εκεί στις κότες σταματάνε οι ψαράδες και οι ιστιοπλόοι. Κάτι ξέρουν αυτοί.

Αγ.Κυριακή. Τρίκερι.


Μπάνιο θα κάνεις σε παραλίες ήρεμες, με ωραία καθαρά νερά μέσα στο νησάκι, στον Μύλο,στον Αλογόπορο ή τρυγύρω στον παγασητικό, είτε βγαίνοντας σύντομα στην πλευρά του Αιγαίου, σε ανοργάνωτους μαγικούς κολπίσκους.

Από τον Αλογόπορο θα πάρεις βάρκα να περάσεις απέναντι στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι και να επισκεφτείς το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, που στις 9 και 10 Σεπτέμβρη έχει μεγάλο πανηγύρι και μπορείς και να φιλοξενηθείς. Εμείς περάσαμε τη μέρα σε ένα φιλικό σπίτι, όπου μας φίλεψαν φανταστική μελιτζανοσαλάτα και πίτσες με ό,τι είχαν στο ψυγείο, έτσι για μεζέ γαι τις μπυρίτσες και δικό τους φοβερό παγωτό γιαούρτι, μιλήσαμε για τέχνη και ζωγραφική καθώς η οικοδέσποινα ζωγράφιζε από χόμπυ, γελάσαμε δυνατά, βουτήξαμε σε έναν κολπίσκο εκεί μπροστά, είδαμε ένα μαγικό ηλιοβασόλεμα και υποδεχτήκαμε τον Αύγουστο. Φύγαμε με αγκαλιές και υπόσχεση να επιστρέψουμε. Γιατί αυτό είναι φιλοξενία. Σπίτια και αγκαλιές ορθάνοιχτες.
Ηλιοβασίλεμα. Κόκκινος ουρανός. Θάλασσα. Παρέα. Κρύες μπύρες. Και ο Αύγουστος ξεκινά.
 

Καλοκαίρι. Ωραίοι άνθρωποι. Καλό φαγητό. Βουτιές. Ηλιοβασιλέματα. Ελληνικό καλοκαίρι.

Μέχρι την επόμενη Eatme βόλτα!


 47 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page