top of page
  • Writer's pictureeatme

SPRING IN PELION

1η του Μάη. To Eatme υποδέχεται την άνοιξη στα χωριά του Πηλίου! Καφεδάκι, πίτες και βόλτα στον Λαύκο! Καραβιδομακαρονάδα και τσιπουράκι στον Κατηγιώργη! Γλυκάκι στο Προμύρι! Ο Μάιος θέλει βόλτες καλές, που θα καλωσορίσουν το καλοκαίρι και ξεκινάμε τη Πρωτομαγιά με μια μέρα γεμάτη γεύσεις και ανεμελιά!










Πρωί.

Πρώτη στάση,

στον Λαύκο για καφεδάκι με λουκούμι.

Καφενείον Αφορλίδα από το 1785 στην πλατεία του Λαύκου. Ο κ.Μανώλης σας περιμένει με χαμόγελο να ψήσει καφεδάκι να σας πει για την ιστορία του καφενείου του από πάππου προς πάππου. Για τότε που έπιναν εκεί τον ελληνικό τους ο Παπαδιαμάντης και ο Βάρναλης.






Στους τοίχους τρυγύρω κρέμεται η ιστορία του καφενείου σε φωτογραφιές ασπρόμαυρες, από κείνες τις στιγμές του τότε και τα πρόσωπα που τις κάναν ανεκτίμητες και δώσαν ζωή στον καφενέ.

Μπακιρένια.

Σκέτος. Ελληνικός. Μερακλίδικος.









Καθώς θα περπατάς στο κεντρικό σοκάκι στο χωριό, η μυρωδιά θα σε πάει στον φούρνο του Λαύκου, που μόλις θα έχουν βγάλει ζεστή μπουγάτσα και τυρόπιτα από τον ξυλόφουρνο.









Η κ.Αφεντίνα θα σε περιμένει με χαμόγελο πλατύ και καλαμπουράκια να δοκιμάσετε όλα τα καλούδια που ψήνονται σε παλιό παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Θα πάρεις σίγουρα μπουγάτσα με κρέμα θεική και ένα καρβελάκι να το τσιμπάτε στο δρόμο καυτό, γιατί δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς στη θέα και τη μυρωδιά από τα ψωμάκια που μόλις ξεφουρνίστηκαν και πήραν θέση να ξεκουραστούν και να ξε-αχνίσουν.

Στο 'να χέρι το ψωμί,στο άλλο τα λουλουδάκια που θα κόβεις στα σοκάκια. Θα μυρίζει άνοιξη και η όρεξη θα ανοίγει όσο και αν τσιμπάς.







Μεσημεριάζει. Ο ήλιος, οι κουβέντες και μια κρύα μπύρα κάτω από τα δέντρα στη πλατεία του Λαύκου ανοίγουν τη όρεξη. Και ξεκινάς για Κατηγιώργη.




Και κάπως έτσι, ο Μάιος σε βρίσκει μες τη θάλασσα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φρέσκες καραβίδες στο πιάτο μας, τσίτσιραβλα για μεζέ στο τσιπουράκι, φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα. Παγωμένες μπύρες. Και μακαρόνι που έβρασε μες τη σάλτσα τη μελωμένη από τις καραβίδες, μην περιμένεις al dente και τέτοια, όμως να έχει ρουφήξει όλη τη γεύση από τις καραβίδες. Τρως με τα χέρια, ρουφάς και τα κεφάλια από τις καραβίδες που μυρίζουν θάλασσα, δεν αφήνεις τίποτα. Αν δεν βαρύνεις από το φαί, βουτάς στη θάλασσα που είναι μπροστά στα πόδια σου και...συνεχίζεις!


Τσιτσίραβλα.


Φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα.

Μάχη.

Spring gang. They 're getting ready for summer adventures!








Φεύγοντας θα κάνεις στάση στο Προμύρι, ένα χωριουδάκι πολύχρωμο και γραφικό. Θα πιεις ένα καφεδάκι και θα κεραστείς γλυκά του κουταλιού στο μοναδικό μαγαζάκι του χωριού,που σερβίρει τα πάντα, και θα αποτυπώσεις εικόνες σαν αυτήν τη παιδική ανοιξιάτικη "συμμορία"!






Μια μέρα γεμάτη, μια μέρα ανοιξιάτικη, γεμάτη γεύσεις και όμορφες εικόνες τελειώνει. Ο ήλιος, η θάλασσα, η σημερινή ανεμελιά, ένα πραγμα προδίδουν. Το καλοκαίρι δεν αργεί!

Μέχρι την επόμενη Eatme βόλτα!




23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page