Ιδανική για όσους δεν τρώνε κρέας αλλά και για όσους ψάχνουν για γρήγορα γεύματα μέσα στην εβδομάδα, αυτή την τηγανιά μανιταριών θα τη φτιάχνεις ξανά και ξανά! Μελωμένη σε κόκκινη σάλτσα με τη γλύκα από τις πιπεριές Φλωρίνης και την αλμύρα από τις ελιές, με τραγανά πατατάκια στο πλάι πανεύκολα και δίχως τύψεις. Ταιριάζει ιδανικά με τριμμένη ξινομυζήθρα!
ΥΛΙΚΑ
500γρ. μανιτάρια πορτομπέλο ή και άλλα μαζί εάν θέλετε, κομμένα στη μέση ή στα τρία αν είναι πολύ μεγάλα, θέλουμε μεγάλα κομμάτια
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
20 ελιές πράσινες κομμένες σε φετάκια
1 κουτ.της σούπας πελτέ
1/2 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι
1 κουτ.της σούπας worcester sauce
50ml ελαιόλαδο
λίγο αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Σε ένα τηγάνι σε δυνατή θερμοκρασία ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές να σωταριστούν χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί διαφορετικά τα μανιτάρια θα αρχίσουν να κατεβάζουν νερό και θα βράσουν αντί να σωταριστούν, θέλουμε να πάρουν καλό χρώμα να καραμελώσουν και τα δυο υλικά, ειδικά τα μανιτάρια για να έχουν γεύση σαν κρέας.
_Αφού σωταριστούν για 6-8' τα σβήνουμε με το βαλσάμικο και την worcester sauce, βάζουμε και τον πελτέ και τον σωτάρουμε και αυτόν για 1-2'. ( εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο για να μην είναι στεγνό το τηγάνι.
_Ρίχνουμε και τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε, προσοχή μια πρέζα αλάτι μόνο γιατί θα βάλουμε και τις ελιές, ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό να πα΄ρουν όλα μια βράση σε χαμηλή φωτιά.
_Μόλις σωθεί και δέσει η σάλτσα η τηγανιά είναι έτοιμη, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και τις ελιές και λίγο ωμό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
_Σερβίρουμε ζεστή με τριμμ'ενη ξινομυζήθρα ή άλλο λευκό τυρί και τηγανιτά ή σαν "τηγανιτά" πατατάκια!
Για τα "τηγανιτά" πατατάκια:
•2 πατάτες καθαρισμένες από την φλούδα τους και ψιλοκομμένες σε πού μικρά και λεπτά μπαστουνάκια ( γιατί μόνον έτσι θα τραγανίσουμ πολύ! )
•τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολα, τις περιχύνουμε με 1/2 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι μπόλικο και τις ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα στους 220οC για 20' περίπου μέχρι να πάρουν χρώμα και να τραγανίσουν!
•Tip: η μία πατάτα να μην ακουμπάει πάνω στην άλλη κατά το ψήσιμο, αυτό είναι το μυστικό για να γίνουν σαν τηγανιτές!
Καλά Μαγειρέματα!
MUSHROOMS SAUTE WITH RED PEPPERS AND OLIVES AND OVEN-BAKED FRIES ON THE SIDE
Super quick and delicious this dish with saute mushrooms, sweet red peppers from florina, salty green olives, xinomizithra cheese on top and crunchy no guilt 'fries' on the side! perfect idea fro weeknight's dishes!
INGREDIENTS
500gr. mushrooms cut in half, we want them to be in big pieces
2 red peppers ( i used red peppers from florina that are sweetier ) cut in big pieces
20 green olives cut in small slices
1/2 can of tomatoes
1 tablespoon tomato paste
2 tablespoons balsamic vinegar
1 tablespoon worcester sauce
50ml extra virgin olive oil and some more raw to serve the dish
1 pinch of salt and pepper
_In a frying pan in high heat you pour the olive oil, mushrooms and peppers to saute them, trying not to stir all the time so that the mushrooms want put out water in the pan and the'll get really sauteed.
_after 6-8' you add the balsamic and worcester sauce leave them for 1' and then add the tomato paste to saute in the pan with the other ingredinets for 2', if it needs it add some more olive oil.
_you add the tomatoes from the can, salt and pepper, be careful with the salt because you'll add the olives that are salty too, half a cup of water and let it boil in really low temperature.
_when the sauce is reduced the dish is ready, you take off the heat, add the olives and some raw olive oil and mix well.
_you serve it hot with grated fresh xinomizithra cheese!
FOR THE OVEN-BAKED POTATOES:
2 big potatoes with peel removed and cut into really thin slices so that they get crunchy when baked.
you put them in a baking pan with baking paper and pour over them salt and 1/2 tablespoon olive oil and mix them really well and bake them in oven air in 220οC for about 20' until they get crunchy on the outside.
tip: the potatoes must not be one on top of the other during baking time so that they can taste like the frying ones!
Comments