top of page
  • Writer's pictureeatme

ΣΚΟΡΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ

Τέλειες τυρένιες μπουκίτσες για αλμυρά πρωινά, να συνοδεύσεις ένα πιάτο με όσπρια, για βράδια με φίλους και ταινίες! Πανεύκολα και γρήγορα ψήνεις με σκόρδο, λάδι και κεφαλοτύρι ή όποιο άλλο τυρί προτιμάς!


ΥΛΙΚΑ

•1 κιλό αλεύρι

•3/4 της κούπας μαργαρίνη με βούτυρο

•1 φακελάκι μαγιά

•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά

•1 κουτ.του γλυκού γεμάτο αλάτι

•1 ποτήρι γάλα

•1 αυγό

•χλιαρό νερό όσο πάρει

•150γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή ό,τι άλλο τυρί της αρεσκείας σας

•1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

•2κ.σ. ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε γούβα και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βιτάμ λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.

•ζυμώνουμε τα υλικά και προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

•σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να φούσκωσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

•αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με τη βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.

•όταν φουσκώσει κόβουμε στα δυο τη ζύμη , παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ., το δεύτερο κομμάτι ή ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ή τυλίγουμε σε μεμβράνη και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη για την επόμενη φορά.

•αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης το ελαιόλαδο ανακατεμένο με το σκόρδο, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και τυλίγουμε σε ρολό.

•κόβουμε με μαχαίρι φέτες με πάχος 1 δάχτυλο και κάθε ρολάκι που κόβεται το στριφογυρνάμε σαν πλεξούδα και κάνουμε ένα κόμπο και το τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα με μικρό αέρα μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.

•πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη τριμμένο κεφαλοτύρι και ψήνουμε στους 200οC για 10-12'.



Καλά Μαγειρέματα!



 

Garlic Cheese Breads with olive oil and Kefalotyri greek cheese!



INGREDIENTS

1ooogr. flour for all uses

3/4 a cup margarine with butter

1 dry yeast 8gr.

a pinch of sugar

1 teaspoon salt

1 glass of milk

1 egg

warm water as much as it needs for the dough

150gr. keafalotyri or graviera or parmesan grated

2 tablespoons extra virging olive oil

1 clove of garlic mashed


_In a big bowl add the flour, make a hole in the middle, add the yeast with sugar, the margarine melted warm but not hot, the milk warm, the egg and the salt on the edges so that it will not get in touch frist with the yeast.

_Knead all ingredients and then add warm water but not hot as much as you will need to have a nice elastic dough.

_Cover with a wet towel and let it rise and double it's size!

_After that cute in half the dough, save in the freezer the half or do the same steps to both of them!

_Open a phyllo dough 1cm. thick with a rolling pin, spread the olive oil mixed with the garlic, then the grated cheese and roll the phyllo, cut into slices about 2cm, spin every slice by hand and then make a knot.

_Place them on a baking pan with baking paper, drizzle some more grated cheese on top and bake in well pre-heated oven on 200οC for 10-12'.


Enjoy!





701 views0 comments

Comments


bottom of page