top of page
  • Writer's pictureeatme

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΑ, ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΜΕ ΓΛΥΚΑΝΙΣΟ

Σαλάτα πασχαλινή πεντανόστιμη που γίνεται το τέλειο ορεκτικό για το γιορτινό τραπέζι! Το Πάσχα πλέκουμε πλεξούδες εθιμοτυπικά, έτσι ψήνουμε και ψωμί πλεξούδα με γλυκάνισο πεντανόστιμο που ταιριάζει με όλα τα φαγητά στο πασχαλινό τραπέζι! Το κάνουμε στεφανάκι και μέσα το γεμίζουμε με σαλάτα πράσινη και αυγά γεμιστά πεντανόστιμα, κεφαλογραβιέρα, ραπανάκια και νόστιμο ντρέσινγκ με τριμμένη κεφαλογραβιέρα για έξτρα νοστιμιά! Την βάζεις στο κέντρο του τραπεζιού και κόβει ο καθένας από το στεφανάκι ψωμί και βουτάει και στην σαλάτα! Αληθινά νόστιμο πιάτο που θα λατρέψουν όλοι!

 

Υ Λ Ι Κ Α


Για το ψωμί με γλυκάνισο:

600γρ. αλεύρι για τσουρέκια

16γρ. μαγιά σε σκόνη

300γρ. νερό χλιαρό

1 κ.σ. γλυκάνισο κοπανισμένο

1/2 κ.γ. αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

2κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για άλλειμα πριν το ψήσιμο


Για τα γεμιστά αυγά:

6 βρασμένα αυγά

3 κουτ.της σούπας μουστάρδα Dijon με κόκκους , (dijonnaise)

1 κ.σ. μαγιονέζα

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

1 κ.σ. λευκό ξύδι

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι


Για την σαλάτα:

6 ραπανάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες

100γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια

200γρ. πρασινάδες πλυμμένες και στραγγισμένες, σπανάκι, άγρια ρόκα, παντζαρόφυλλα, κόκκινο και πράσινο μαρούλι


Για το ντρέσινγκ:

5κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1κ.σ. κεφαλογραβιέρα ψιλό τριμμένη

1κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1κ.σ. ξύδι

1/2 κ.γ. αλάτι

 
 

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


1 *σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λίγο από το αλεύρι μαζί με τη μαγιά, τον γλυκάνισο και τη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο από το νερό, τα αναμιγνύουμε και αφήνουμε 15' να αρχίσει να δουλεύει η μαγιά.

*μετά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και λίγο λίγο το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε.

*καλύπτουμε το ζυμάρι με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε 1-2 ώρες να φουσκώσει.

*μετά χωρίζουμε σε 2 κομμάτια τη ζύμη και πλάθουμε σε κοτσίδα.

*βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα, λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μπολ, το βάζουμε ανάποδα στο ταψί και γύρω του τυλίγουμε την πλεξούδα.

*ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 1 ώρα.

2

*καθαρίζουμε τα αυγά, τα κόβουμε στη μέση κάθετα και αφαιρούμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι τους κρόκους σε ένα μπολ.

*τους πολτοποιούμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τη μουστάρδα, τη μαγιονέζα, το ξύδι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν.

*βάζουμε την αλοιφή που φτιάξαμε μέσα στις λακούβες από τα αυγά και από πάνω κανά δυο φυλλαράκια άνηθο.


3

*σε μια στρόγγυλη πιατέλα βάζουμε το ψωμί-στεφανάκι, στο εσωτερικό του βάζουμε τις πρασινάδες, εδώ και κει τα ραπανάκια, τα κυβάκια τυριού και τα γεμιστά αυγά που ετοιμάσαμε.

*ετοιμάζουμε και το ντρέσινγκ ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά και περιχύνουμε την σαλάτα όταν είναι η ώρα να την σερβίρουμε!


*** μπορούμε να έχουμε έτοιμο το ψωμί από προηγούμενη μέρα για να γλυτώσουμε χρόνο και να το έχουμε τυλιγμένο καλά με χαρτί και κλεισμένη σακούλα για να μην ξεραθεί!


 
 

Καλά Μαγειρέματα!





134 views0 comments

Comments


bottom of page