top of page
Writer's pictureeatme

ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΑΣ

Updated: Dec 28, 2020

Η πιο νόστιμη «καρυδόπιτα» της Θεσσαλίας! Η Μελαχρινή της θείας Ιωάννας, που ήταν μεγάλη μαστόρισσα στα γλυκά και γιατί ήταν φοβερή μαγείρισσα και γιατί μάλλον έβαζε πολλή αγάπη! Σε ένα σπίτι ζεστό, γεμάτο κόσμο, γεμάτο μυρωδιές, με λαχτάρα περίμενες να την γευτείς, σου έκοβε ένα γενναίο κομμάτι, πάντα με ένα τεράστιο χαμόγελο. Αφρός η μελαχρινή στο στόμα, ζουμερή, έκοβε το κομμάτι να στο σερβίρει και έβγαιναν φουσκάλες από σιρόπι, τόσο αφράτη! Σκούρα σαν γνήσια μελαχρινή είναι το τέλειο γλυκό για τις μέρες των γιορτών! Μπορείς να την συνοδεύσεις και με παγωτό βανίλια ή να ρίξεις σοκολάτα!

ΥΛΙΚΑ

Για στρόγγυλο ταψάκι 22-24εκ.

8 αυγά

8 κουτ.της σούπας τριμμένη φρυγανιά

8 κουτ.της σούπας καρύδια χοντροτριμμένα

8 κουτ.της σούπας ζάχαρη

1 φακελάκι γαρύφαλλο σε σκόνη 15γρ.

1/3 κουτ.του γλυκού κανέλα σε σκόνη

1 κουτ.του γλυκού σόδα μαγειρική διαλυμμένη σε ένα σφηνάκι κονιάκ

1 κουτ.του γλυκού μπέικιν πάουντερ

ΣΙΡΟΠΙ:

3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

2 1/2 ποτήριατου νερού νερό

1 κου.της σούπας χυμό λεμόνι

2 βανίλιες (σκόνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκκους και ασπράδια.

_Χτυπάμε με μίξερ τα ασπράδια σε ένα μεταλλικό μπολ πολύ καθαρό και στεγνό από υγρά εντελώς πολλή ώρα μέχρι να γίνει μαρέγκα, μέχρι να στέκεται στο κουτάλι.

_Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκκους με τη ζάχαρη πολύ καλά για αρκετά λεπτά να αφρατέψουν καλά. Μετά καθώς συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ ρίχνουμε μια-δυο κουταλιές από τη μαρέγκα μέσα, τα καρύδια, το σφηνάκι κονιάκ με τη σόδα, το μπέικιν, το γαρύφαλλο, την κανέλα και τη φρυγανιά.

_Μετά σταματάμε το μίξερ και με μια μαρίζ βάζουμε μέσα στο μίγμα λίγη λίγη τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά από κάτω προς τα πάνω μέσα στο μπολ.

_Βάζουμε το μίγμα στο ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 40'.

_Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε μέτρα φωτιά και μόλις πάρει βράση το αφήνουμε 2' να βράσει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

_Μόλις βγεί από τον φούρνο καυτή η μελαχρινή την περιχύνουμε με κρύο το σιρόπι.

_Την αφήνουμε να σταθεί 1 ώρα να τραβήξει σιρόπι και μετά κόβουμε σε κομμάτια!

Καλά Μαγειρέματα!


 

GREEK MELAXRINI IS A DELICIOUS WALNUT PIE

Fluffy, moist as it is deep in syrup is the most delicious walnut pie! My aunt Joan used to make it and she was the best cook in the world, perhaps because she always used to put a lot of love in her cooking! You'll love this recipe, perfect for dessert at Christmas time, you can also serve with vanilla ice cream!

INGREDIENTS

for a round pan 22-4cm.

8 eggs

8 tablespoons breadcrumbs

8 tablespoons walnuts grated not to dust keep them in pieces

8 tablespoons sugar

15gr. cloves in dust

1 tea spoon baking soda mixed in a shot of cognac

1 tea spoon baking powder

FOR THE SYRUP:

3 water glasses sugar

2 1/2 water glasses water

1 tablespoon lemon juice

2 vanillines (dust)

DRECTIONS

_Seperate yolks and egg whites, beat egg whites to meringue in a bowl with a mixer.

_In another bowl beat with mixer yolks and sugar fow a while until fluffy, then add one-two spoons from the meringue and by keep beating add cinnamon, cloves, the cognac shot mixed with baking soda, the walnuts, breadcrymbs, baking powder.

_Then stop the mixer and with a mariz spoon by spoon softly add the meringue and whish really soft form bottom to surface inside the bowl.

_Pour the mixture inside a pan covered with butter and flour and bake in well pre-heated oven at 170C for about 40'.

_In the same time prepare syrup. Add all ingredinets ina pot and in medium heat let it start boiling and leave for 2' after that. Then take it off the heat and leave to cool.

_When wlanut pie is out of the oven and hot pour over the cold syrup.

_Leave for 1 hour and then cut in pieces!


Enjoy!



4,727 views1 comment

1 Comment


Nikolaos Shiarmattas
Nikolaos Shiarmattas
Feb 24

Looks amazing and yummy! 15gr of ground cloves is right? Cinnamon as an ingredient is not mentioned in the English version of the recipe.

Like
bottom of page