top of page
  • Writer's pictureeatme

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΨΩΜΑ

Τραγανά και πεντανόστιμα φρεσκοφουρνιστά καλαμποκόψωμα! Το καλαμποκίσιο ψωμί έχει ιδιαίτερη νοστιμιά. πολύ ωραία ιδέα για το πρωινό μας, ταιριάζει το ίδιο ωραία και σε αλμυρούς συνδυασμούς με τυριά και αλλαντικά, αλλά και σε γλυκούς με μαρμελάδες, μέλι ή πραλίνα! Αυτά για όσους τους ενδιαφέρει η νοστιμιά, αλλά και για όσους θέλουν θρεπτικά γεύματα είναι υγειινό καθώς έχει και βρώμη και αξίζει να το βάλεις στην διατροφή σου και να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς!

ΥΛΙΚΑ

•400γρ. καλαμποκίσιο αλεύρι

•200γρ.βρώμη

•300ml νερό χλιαρό

•1 μαγιά νωπή

•μία πρέζα ζάχαρη

•1 πρέζα αλάτι

•2 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κούπα ηλιόσπορους



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•σε ένα βαθύ μπολ μεγάλο ρίχνουμε το καλαμποκίσιο αλεύρι και τη βρώμη και τα αναμιγνύουμε καλά.

•κάνουμε μια λακκούβα με το χέρι στο κέντρο και σπάμε με το χέρι μέσα τη νωπή μαγιά.

•πάνω στη μαγιά ρίχνουνε τη ζάχαρη, το αλάτι στην άκρη για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά και το λάδι. και ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό για να δούμε πόσο θα χρειαστεί.

•ανακατεύουμε ελαφρά και σιγά σιγά με τα δάχτυλα διαλύουμε τη μαγιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με αλεύρι από γύρω γύρω.

•ζυμώνουμε για λίγη ώρα μέχρι να έχουμε μια ωραία ζύμη και βάζουμε και τους ηλιόσπορους και ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθούν.

•εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό χλιαρό ή λίγη βρώμη ακόμη για ένα έχουμε ένα ωραίο ζυμάρι.

•αφήνουμε με σκεπασμένη πετσέτα να φουσκώσει 30', ανοίγουμε και ζυμώνουμε ελαφρά, χαράζουμε με ένα μαχαίρι στην επιφάνεια.

•ξανα σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να ξανά φουσκώσει για άλλα 40'-50'.

•έπειτα, πλάθουμε ένα μεγάλο καρβέλι στρόγγυλο ή δυο μικρότερα.

•ραντίζουμε την επιφάνεια του ψωμιού με νερό, για να γίνει τραγανό όταν ψηθεί και πασπαλίζουμε με λίγους ακόμη ηλιόσπορους.

•ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40'-45' περίπου.

•μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το ακουμπάμε σε μια σχάρα για να παίρνει αέρα και να μην ξανά ιδρώσει για να μείνει τραγανό.

Καλά Μαγειρέματα!



226 views0 comments

Kommentare


bottom of page