top of page
  • Writer's pictureeatme

ΕΚΜΕΚ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Updated: Aug 6, 2019

Φανταστικό εκμέκ τσουρέκι της μαμάς, με κρέμα θεική με τσίπουρο και τραγανά καβουρδισμένα αμύγδαλα! Ένα γλυκό που τρώγεται χειμώνα καλοκαίρι ευχάριστα και είναι πολύ ωραίο κέρασμα για τραπέζια οικογενειακά ή με φίλους!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 1 ΣΚΕΥΟΣ 30x40

1 μεγάλο τσουρέκι (συνταγή εδώ ή ένα έτοιμο τσουρέκι)

ΣΙΡΟΠΙ:

2 κούπες (κανονικές σε μέγεθος όχι τεράστιες) ζάχαρη

1 και 2/3 κούπα νερό

λίγες σταγόνες λεμονιού

ΚΡΕΜΑ:

4 κούπες γάλα αγελαδινό πλήρες

1 κούπα ζάχαρη

3 κουτ.της σούπας αλεύρι

2 κουτ.της σούπας άνθος αραβοσίτου

5 αυγά

1 κουτ.της σούπας βούτυρο

1 κουτ.της σούπας τσίπουρο

ΚΡΕΜΑ ΣΑΝΤΙΓΥ

500γρ. κρέμα γάλακτος

1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

1 κούπα αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα ψιλοκομμένα με το μαχαίρι για το σερβίρισμα


Tip: όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Κόβουμε το τσουρέκι κατά μήκος σε 3 κομμάτια και στρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ 30x40.

_Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να πάρουν μία βράση και αμέσως κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε καυτό πάνω από το τσουρέκι με μια κουτάλα να πάει παντού και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα.

_Σε ένα μπολ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη σε σαντιγύ, έως ότου δηλαδή θα έχει την υφή αφράτου γιαουρτιού.

_Για τη κρέμα βάζουμε το γάλα να κάψει στην κατσαρόλα με λίγη από τη ζάχαρη για να μην πιάσει το γάλα στην κατσαρόλα, ενώ έχουμε κρατήσει 1/2 κούπα γάλα όπου θα διαλύσουμε το αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη καλά, προσθέτουμε το γάλα με το διαλυμένο αλεύρι και το άνθος αραβοσίτου και χτυπώντας τα αυγά με αυγοδάρτη ρίχνουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα. Έπειτα το γυρίζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε διαρκώς με τον αυγοδάρτη να μην πιάσει μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη τη κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 1κ.σ. βούτυρο και 1κ.σ. τσίπουρο και ανακατεύουμε τη κρέμα να αναμιχθούν. Όταν κρυώσει προσέχωντας να μην πιάσει πέτσα, ρίχνουμε και κάμποση από την σαντιγύ και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί και τη στώνουμε πάνω από τη βάση με το τσουρέκι και αφού σταθεί για 5' μόνη της από πάνω στρώνουμε και την σαντιγύ.

_Τα αμύγδαλα τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα για 20' στους 150οC-αέρα να καβουρδιστούν στον φούρνο. Όταν κρυώσουν πασπαλίζουμε με αυτά την επιφάνεια του γλυκού.

_Διατηρείται στο ψυγείο.


Καλά Μαγειρέματα!


 

EKMEK WITH GREEK SWEET BREAD TSOUREKI AND A FANTASTIC CREAM WITH TSIPOURO


INGREDIENTS

1 big tsoureki ( sweetdbread )


FOR THE SYRUP

2 cups sugar

1 and 2/3 cup water

some lemon juice drops


FOR THE CREAM

4 cups cow milk with whole fats

1 cup sugar

3 tablespoons flour for all uses

2 tablespoons cornflower vanilla taste

5 eggs

1 tablespoon butter

1 tablespoon tsipouro or other alcohol


FOR THE whipped cream

500gr. heavy cream

1/2 cup iced sugar

1 cup almonds whithout the skin chopped in thin slices


_You cut the sweetbread all along in 3 pieces and place it in a baking pan 30x40.

_In a pot we add the ingredients for the syrup and once they're boiled you pour it hot on top of the sweetbread with a spoon trying to go everywhere and let it on the side until you prepare the cream.

_In a bowl with a mixer you make the whipped cream by beating the heavy cream and iced sugar together.

_For the cream you add the milk in a pot with some of the sugar to get hot, but save 1/2 a cup of it to mix inside the flour and cornflower. Beat with a mixer the eggs and the rest of the sugar really well, add the cold milk with the flours inside, then keep beating the mixture and add the hot milk little by little. Then you pour the mixture all back in the pot and stir all the time with a balloon whisk until the cream is thick enough.

_When the cream is ready get it of the heat, add the butter and the tsipouro and mix them well inside the cream.

_When the cream is cold you add some of the whipped cream inside you pour the whole mixture on top of the sweetbread, let it rest for 5' and then add the whipped cream on top.

_You place the almonds on a baking tray with baking paper and bake for 20'-150οC. When they're cold you dredge the whole surface of the sweet with the almonds.

_Keep it in the fridge.


tip: All the ingredients must be at room temperature!


Enjoy!




2,844 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page