top of page
  • Writer's pictureeatme

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Ποιος δεν αγαπάει τα παπουτσάκια?! Με λευκές μελιτζάνες Σαντορινιές, και ελαφριά μπεσανέλ με Αριάνι σιγοψήνονται και μελώνουν. Τέλειο φαγάκι που θα λατρέψουν όλοι!

ΥΛΙΚΑ

8 μελιτζάνες λευκές Σαντορινιές ή άλλες

1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

400γρ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ντομάτα τριμμένη

3κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού

800ml Αριάνι

4κ.σ. κορν φλάουρ

4κ.σ. βούτυρο

250γρ, τριμμένη γραβιέρα

αλάτι, πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε, τις κόβουμε κάθετα στη μέση, τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολα και τις αλατίζουμε. Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε τα 2/3 από το λάδι με το βαλσάμικο και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά τις μελιτζάνες και τις βάζουμε να ψηθούν στον αέρα στους 200οC για 40' μέχρι να μαλακώσουν.

_Στο μεταξύ σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι με το κρεμμύδι να μαραθεί για λίγα λεπτά, μετά προσθέτουμε και τον κιμά και τον αφήνουμε να σωταριστεί για 15' καλά.

_Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ντομάτα και λίγο νεράκι και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα του κιμά. Μόλις είναι έτοιμος ψιλοκόβουμε και τον φρέσκο βασιλικό μέσα.

_Σε μια άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε το βούτυρο να λιώσει λίγο και το Αριάνι σε θερμοκρασία δωματίου με διαλυμένο μέσα το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Μόλις είναι έτοιμη κατεβάζουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και αναμιγνύουμε το 1/3 της γραβιέρας να λιώσει μέσα.

_Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, με ένα πιρούνι τις πατάμε στο κέντρο για να κάνουμε μια βαρκούλα να γεμίσουμε με τον κιμά κάθε μελιτζάνα, ρίχνουμε με μια κουτάλα και τη μπεσαμέλ πάνω από κάθε παππουτσάκι και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα.

_Βάζουμε ξανά στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20' μέχρι να πάρουν χρώμα κια να λιώσει η γραβιέρα.


Καλά Μαγειρέματα!


 

STUFFED WHITE EGGPLANTS FROM SANTORINI WITH BEEF MINCED MEAT, LIGHT BESAMEL SAUCE WITH ARIANI MILK AND MELTED GRAVIERA ON TOP


INGREDIENTS

8 white eggplants or others

1 kilo of beef minced meat

1 onion chopped

400gr. 1 can of tomatoes or fresh tomatoes grated

3 tablespoons of balsamic vinegar

100ml extra virgin olive oil

some fresh basil leaves

800ml ariani milk

4 tablespoons of corn flour

4 tablespoons butter

250gr. grated graviera cheese

salt, pepper


_You wash the eggplants, dry them with a towel, cut them vertically in half, place them in a baking pan with baking paper and add salt on them. in a bowl mix the 2/3 of the olive oil with the balsamic vinegar and with a brush salve the eggplants well and put it in the oven to bake for 40' air-200οc until they're softened.

_Meanwhile in a pot you add the rest of the olive oil and the onion and let it cook for a few minutes to get softened, then add the minced meat and let it cook for 15'. Then add salt, pepper, the tomatoes and some water to cover the minced meat and low the heat and let it boil. When it is ready you chop inside the basil leaves and take away from the heat.

_In another pot you make the besamel sauce. You place the butter inside and let it melt for a minute or two, then add the ariani milk in room temperature with the corn flour mixed already inside and stir until it's reduced. When it is ready take it off the heat, add salt, pepper and the 1/3 of the grated graviera cheese to melt.

_Get the eggplants out of the oven, with a fork squeeze the center to make a little boat to stuff every eggplant with the minced meat and the besamel sauce on top of each one of them. On top add the grated graviera.

_Put them back in the oven and bake them in 180οC for another 15-20' until the besamel is baked and the cheese haw melt.


Enjoy!





240 views0 comments

Comments


bottom of page