top of page
  • Writer's pictureeatme

ΡΕΒΥΘΑΔΑ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ

Πεντανόστιμη ρεβυθάδα στη γάστρα με κάστανα, κρεμμυδάκια στιφάδου μελωμένα και τον πρωταγωνιστή την premium Γραβιέρα με 5 πιπέρια ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ που με την πλούσια γεύση της λιώνει στο ψήσιμο και απογειώνει το πιάτο! Και έτσι, έχουμε το τέλειο Κυριακάτικο φαγάκι που θα τους ενθουσιάσει όλους!


ΥΛΙΚΑ

Για 6-8 άτομα

1 κιλό ρεβύθια

1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά στιφάδου

1 κιλό κάστανα έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα

2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες ολόκληρες

3 φύλλα δάφνης

2κ.σ. μπαχάρι ολόκληρο

1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη

1κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 φλυτζ. του τσαγιού ξύδι λευκό

1 φλυτζ. του τσαγιού κόκκινο κρασί

1 ποτήρι νερού εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

500ml ζεστό νερό

αλάτι, πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα ρεβύθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ σκεπασμένα με νερό.

_Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά τα ρεβύθια με μπόλικο νερό και τα βάζουμε σε κατσαρόλα σκεπασμένα με νερό να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά έως ότου μαλακώσουν, περίπου 1 ώρα.

_Έπειτα τα στραγγίζουμε, ξεπλένουμε με νερό βρύσης, τα στραγγίζουμε καλά και τα τοποθετούμε στη γάστρα και τα αλατίζουμε ελαφρά.

_Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο από το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κάστανα να πάρουν λίγο χρώμα για 2-3' και τα αφαιρούμε σε ένα πιάτο στην άκρη.

_Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα σκόρδα, και τα κρεμμυδάκια στιφάδου να σωταριστούν και να χρυσίσουν για 10' περίπου σε δυνατή φωτιά.

_Προσθέτουμε και τα δαφνόφυλλα, τον πελτέ και το μπαχάρι, ανακατεύουμε να διαλυθεί ο πελτές, σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και μετά από 1' κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε όλα τα υλικά με τα υγρά που προσθέσαμε μέσα στη γάστρα με τα ρεβύθια. Αλατοπιπερώνουμε καλά όλα τα υλικά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο λάδι και το ζεστό νερό, σκεπάζουμε την γάστρα και βάζουμε στους 170C να ψηθούν για 1,5 ώρα περίπου. Θέλουμε να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια αλλά όχι να λιώσουν οπότε κοιτάμε το φαγητό την τελευταία μισή ώρα. Εάν δούμε ότι στεγνώνει το φαγητό βάζουμε πολύ λίγο νεράκι ή λάδι.

_Τα τελευταία 10' αφαιρούμε το καπάκι από την γάστρα και προσθέτουμε και τα κάστανα και την γραβιέρα με πιπέρια κομμένη σε κυβάκια εδώ και κει και συνεχίζουμε το ψήσιμο να πάρει το φαγητό γεύση και από τα κάστανα και να λιώσει η γραβιέρα μέσα στη ρεβυθάδα.

_Σερβίρουμε ζεστή!


TIPS:

_Η ρεβυθάδα θέλει γάστρα πήλινη ή μαντεμένια για να χυλώσει ωραία!

_Εάν παρόλα αυτά δεν έχετε γάστρα θα καλύψετε ένα ταψί με μια βρεγμένη λαδόκολλα που τσαλακώσετε για να κλείσετε καλά την επιφάνεια του ταψιού και από πάνω θα σφραγίσετε και με αλουμινόχαρτο!

Καλά Μαγειρέματα!


 



1,003 views0 comments

Comments


bottom of page