top of page
Writer's pictureeatme

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Updated: May 19, 2021

Αγαπημένο φαγητό οι μελιτζάνες παπουτσάκια γεμιστές με κιμά και βελούδινη μπεσαμέλ με λιωμένο κεφαλοτύρι και γραβιέρα από πάνω! Έχει σίγουρα μια θέση στο τράπεζι σου αφού όλοι τα λατρεύουν!

ΥΛΙΚΑ

(6-8 μερίδες)

Για την μπεσαμέλ:

1 λίτρο γάλα

6 κουταλιές της σούπας βούτυρο

7 κουταλιές της σούπας αλεύρι

αλάτι, πιπέρι

λίγο μοσχοκάρυδο

1/2 κούπα γραβιέρα

2 κρόκκοι αυγών

Για τον κιμά:

700γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

3κ.σ. κονιάκ

300γρ. ντοματάκια κονκασέ

αλάτι, πιπέρι

6 μελιτζάνες φλάσκες

1/2 κούπα γραβιέρα και κεφαλοτύρι τριμμένα για από πάνω


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Κόβουμε τις μελιτάνες στη μέση κάθετα και τις χαράζουμε μπακλαβαδωτά και τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν. Μετά τις βάζουμε πάνω σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να στραγγίζουν το περιττό λάδι.

_Για τον κιμά, σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να σωταριστεί για λίγα λεπτά, όταν μαραθεί βάζουμε και τον κιμά και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ψήνουμε πολύ καλά τον κιμά για τουλάχιστον 20' χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κατεβάζει υγρά ο κιμάς και αρχίσει να βράζει, εμείς θέλουμε να σωταριστεί καλά γιατί θα δώσει γεύση μετά στη σάλτσα.

_Αφού σωταριστεί καλά ο κιμάς σβήνουμε με το κονιάκ, αφήνουμε 2' να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και τα ντοματάκια και 1 φλυτζάνι νεράκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσει και να μελώσει η σάλτσα και ο κιμάς. Τον αφήνουμε στην άκρη όταν είναι έτοιμος μέχρι να κάνουμε και την μπεσαμέλ.

_Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα διαρκώς να ψηθεί και να μην μυρίζει αλευρίλα μετά η μπεσαμέλ. Έπειτα

προσθέτουμε λίγο λίγο ανακατεύοντας διαρκώς το γάλα μέχρι να τελειώσει και να γίνει μια λεία κρέμα. Μόλις βγει από τη φωτιά βάζουμε τους κρόκους αυγού και τη γραβιέρα να λιώσει.

_Σε ένα ταψί βάζουμε τις μελιτζάνες με τη φλούδα από κάτω, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις πατάμε λίγο με ένα πηρούνι τη σάρκα τους, μετά γεμίζουμε κάθε μελιτζάνα με τον κιμά και μετά την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε από πάνω με την τριμμένη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι.

_Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 40' περίπου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα από πάνω.


Καλά Μαγειρέματα!



1,223 views0 comments

Comments


bottom of page