top of page
Writer's pictureeatme

ΨΩΜΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΜΠΥΡΑ,ΜΕΛΙ,ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΗΛΙΟΣΠΟΡΟ

Updated: Nov 10, 2020

Υπέροχα υγιεινά και γευστικά ψωμάκια για τα πρωινά, τα σάντουιτς που θα πάρουμε στο γραφείο, για να συνοδεύσουν τα μεσημεριανά μας. 🥖🍞


ΥΛΙΚΑ

•600γρ. αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό

•330ml μπύρα ξανθιά ή μαύρη για πιο γήινη γεύση

•1 κύβος νωπή μαγιά 25γρ.

•1 κουτ.της σούπας μέλι

•1 κούπα κολοκυθόσποροι και ηλιόσποροι

•μία πρέζα ζάχαρη

•μία πρέζα αλάτι

•2 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

•σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

•στη λακούβα τρίβουμε με το χέρι τη μαγιά και ρίχνουμε και τη ζάχαρη.

•περιφερειακά ρίχνουμε το αλάτι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.

•ρίχνουμε τη μπύρα, το μέλι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τη μαγιά και κάνοντας κύκλους με το χέρι παίρνουμε σιγά σιγά αλεύρι από γύρω και ξεκινάμε το ζύμωμα. (εάν χρειαστεί προσθέτουμε είτε λίγο νερό χλιαρό είτε λίγο ακόμα αλεύρι)Προσθέτουμε και τους σπόρους.

•ζυμώνουμε έως ότου έχουμε μια ωραία εύπλαστη ζύμη που δε κολλάει αλλά είναι αφράτη.

•κάνουμε μια μεγάλη μπάλα και αλείφουμε την επιφάνεια με το ελαιόλαδο.

•σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε 40’-1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσει το ζυμάρι.

•έπειτα χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια τη ζύμη και πλάθουμε σε καρβελάκια. ( αν θέλουμε πλάθουμε και σε περισσότερα μικρότερα ή σε δυο μεγάλα καρβέλια ψωμί)

•τα βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ τους, είτε σε στρόγγυλο ταψάκι ενωμένα για να κάνουμε μια μαργαρίτα.

•χαράζουμε με μαχαίρι την επιφάνεια σε σχέδια και ραντίζουν με τα χέρια νερό στην επιφάνεια.

•σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και αφήνουμε 30’ ακόμη να ξανά φουσκώσουν.

•τέλος, ραντίζουμε ξανά με νερό την επιφάνεια των ψωμιών, για να γίνουν τραγανά στο ψήσιμο, και πασπαλίζουμε με ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους.

•ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC αέρα για 40’ περίπου ή παραπάνω εάν κάνετε μεγαλύτερα καρβέλια, τσεκάρετε βυθίζοντας ένα μαχαίρι μέσα στο ψωμί χωρίς να βγαίνει με υγρασία.

•μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε σε μια σχάρα για να παίρνουν αέρα και να μη μαλακώσουν.

•διατηρούνται σκεπασμένα με χαρτί και κλειστά σε μια σακούλα για 8-10μέρες στο ψυγείο.

Καλά Μαγειρέματα!


 

WHOLEGRAIN BREADS WITH BEER, HONEY AND PUMPKIN SEEDS

Super easy to bake and so delicious, perfect for breakfast, tossed with cheese or to serve your lunch dish!

INGREDIENTS

600gr. wholegrain flour

330ml beer

1 cube fresh yeast 25gr.

1 tablespoon honey

1 cup pumpkinseeds and sunseeds

1 pinch of salt

1 pinch of sugar

2 tablespoons extra virgin olive oil


DIRECTIONS

_In a big bowl add the flour and make a hole in the center.

_In there grind by hand the yeast and add sugar.

_At the edges of the flour add salt to not get near the yeast.

_Pour over beer and honey and swirl by hand and start kneading. If needed add some warm water or flour to have a perfect dough.

_Knead until you have a nice dough non sticky but fllufy.

_Shape the dough in a big ball and spread olive oil.

_Cover the bowl with plastic wrap and leave to rise in warm enviroment for 40'-1 hour.

_Then cut the dough in 6 pieces and shape little round breads or 2 big ones if you like.

_Place them on a baking tray with baking paper and leave some distance between them.

_Slash their surface with a knife, spill water on top and add some pumpkinseeds or sunseeds on top if you like.

_Let them rise another 30'.

_Spill some water by hand on top to get crunchy while baking and bake them in well pre-heated oven at 180C for about 40' or more if you have bigger breads. You should deep a knife and get out strained.

_When you take them out of oven leave them to cool on a cake rack.

_You can leave them wraped with papaer and in weel closed bag inside the fridge abou a week.


Enjoy!





824 views0 comments

Comments


bottom of page