Τέλεια και πανεύκολα ψωμάκια να ψήσεις να μυρίσει το σπίτι ζεστό ψωμί, με κουρκουμά και παπαρουνόσπορο! Τα φτιάχνεις χωρίς ζύμωμα σχεδόν, μοιάζουν στη γεύση με προζυμένια, ιδανικά και
για τα πρωινά μας με βούτυρο και μαρμελάδες ή αλμυρά με τυριά και αλλαντικά, τέλεια και για να συνοδεύουν το φαγητό μας!
ΥΛΙΚΑ
600γρ. αλεύρι λευκό δυνατό
1 μαγιά νωπή
1κ.σ. κουρκουμάς
4κ.σ. παπαρουνόσπορος
1 πρέζα ζάχαρη
1κουτ.του γλυκού αλάτι
2κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
χλιαρό νερό όσο πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
_Σε μια κούπα χλιαρό νερό βάζουμε την νωπή μαγιά μαζί με τη ζάχαρη την διαλύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε σκεπασμένο 15' να αρχίσει να δουλεύει η μαγιά.
_Σε ένα μπολ μεγάλο βάζουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με τον κουρκουμά, το αλάτι στην άκρη, το λάδι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και χύνουμε εκεί το μίγμα της μαγιάς. Αρχίζουμε να αναμιγνύουμε το μίγμα με μια ξύλινη κουτάλα προσθέτοντας χλιαρό νερό λίγο λίγο μετά μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ζυμαράκι. Ενσωματώνουμε και τους παπαρουνόσπορους στο ζυμάρι.
_Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη νύχτα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
_Το άλλο πρωί ή μετά τις 6 ώρες πλάθουμε σε μικρά ψωμάκια χωρίς να ζυμώνουμε δυνατά τη ζύμη. Ραντίζουμε με νερό την επιφάνεια των ψωμιών, σκεπάζουμε ξανά με τη πετσέτα και αφήνουμε άλλα 30-40' να φουσκώσουν ξανά.
_Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 40'.
Καλά Μαγειρέματα!
LITTLE BREADS WITH TURMERIC AND POPPYSEEDS
Perfect breads with no kneading super easy and sooo delicious!For breakfast with goat butter and marmelades or cheese!
INGREDIENTS
600gr. flour white for bread 70%
1 fresh yeast
1 tablespoon turmeric
3 tablespoons poppyseeds
1 teaspoon salt
1 pinch of sugar
2 tablespoons extra virgin olive oil
warm water as much as needed
_In a cup with warm water, not hot, add the yeast and the sugar and mix well, cover it and leave it for 15' to let the yeast start working.
_In a big bowl add the flour and mix with the turmeric, add the salt on the edges, the olive oil, make a hole in the middle and add the mixture with the yeast and start to whisk with a wooden spoon and add more warm water little by little until you have a nice dough.
_Cover it with a towel and leave it to rise for at least 6 hours or the whole night and bake them in the morning.
_After that time knead little balls about 5 or 6 place them on a baking pan with baking paper, Drizzle with some water by hand, cover again with the towel and leave for another 30-40' to rest!
_Then bake them in well pre-heated oven at 180οC for about 40'.
Comments