top of page
Writer's pictureeatme

ΦΟΚΑΤΣΙΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Μια γλυκιά φοκάτσια πεντανόστιμη με μαρμελάδα φράουλα! Τέλεια για πρωινό, για σνακ, για τα brunch του Σαββατοκύριακου στο σπίτι! Η ζύμη αφρός με φουσκάλες μεγάλες, τραγανή από έξω, καραμελώνει η μαρμελάδα φράουλας στο ψήσιμο και κάθε μπουκιά είναι σκέτη απόλαυση! Εννοείται ότι μπορείς να την φτιάχνεις και με ό,τι άλλη μαρμελάδα σου αρέσει!


 

Υ Λ Ι Κ Α


Για την ζύμη:

150γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί

250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

320γρ. χλιαρό νερό

4γρ. μαγιά σε σκόνη

1κ.γ. ζάχαρη

1/2κ.γ. αλάτι

1κ.σ. ελαιόλαδο και επιπλέον για μετά


Για τις φράουλες:

600γρ. φράουλες

3κ.σ. ζάχαρη


**μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη μαρμελάδα φράουλα


 
 

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


1 βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το νερό με την μαγιά, την ζάχαρη, την 1 κουταλιά ελαιόλαδο και λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μας να γίνουν ένας χυλός και να φουσκώσει η μαγιά για λίγα λεπτά.


*βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε με το χέρι να έχουμε μια ζύμη, θα κολλάει αλλά αυτή η υγρασία της είναι που θα μας δώσει το αποτέλεσμα που θέλουμε.


*ρίχνουμε ελαιόλαδο στα χέρια μας και αλείφουμε την ζύμη γύρω γύρω, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 15-20’ να φουσκώσει, μετά πάλι λαδώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας και κάνουμε διπλώματα στην ζύμη, τραβάμε τις άκρες και μετά τις διπλώνουμε προς το κέντρο σαν φακελάκι, πάλι λαδώνουμε την ζύμη, κλείνουμε με μεμβράνη και κάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές.


*μετά βάζουμε το μπολ με την ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για τουλάχιστον 12 ώρες ή μπορούμε να την ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ και να την ψήσουμε το πρωί.


2 μετά από αυτές τις ώρες βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας το μπολ και αφήνουμε για μισή ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου η ζύμη.


3 ετοιμάζουμε στο μεταξύ τις φράουλες, σε ένα μπολ τις ανακατεύουμε μαζί με την ζάχαρη και τις αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα έστω να βγάλουν τα ζουμιά τους, μετά τις βάζουμε μαζί με τα ζουμιά σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζουμε όσο βράζουν τον αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια με ένα κουτάλι.


*μόλις πάει να δέσει ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμονιού, ανακατεύουμε κσι κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε στην άκρη όσο ετοιμάζουμε την φοκάτσια.


4 ετοιμάζουμε το ταψί ( 22x34 )που θα ψήσουμε την φοκάτσια βάζοντας αρκετό ελαιόλαδο στον πάτο και τα τοιχώματα με τα δάχτυλα μας, μπορούμε στον πάτο να βάλουμε και λαδόκολλα να ξεκολλήσει εύκολα μετά το ψήσιμο και πάλι να την λαδώσουμε καλά μαζί τα τοιχώματα όμως, καθώς η φοκάτσια ψήνεται στο λάδι.


*αδειάζουμε την ζύμη με την βοήθεια μιας μαρίζ μέσα στο ταψάκι και σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε λίγη ώρα σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί.


*έπειτα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια και κάνουμε δαχτυλιές στην ζύμη σε όλη την επιφάνεια 2-3 φορές.


*ρίχνουμε εδώ και κει την μαρμελάδα φράουλας που ετοιμάσαμε πάνω στην φοκάτσια, κρατάμε λίγη μόνο για μετά το ψήσιμο και ψήνουμε στους 200C- αέρα για περίπου 20-25’, να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα.


*μόλις βγει ζεστή αλείφουμε πάνω στην ζεστή φοκάτσια την υπόλοιπη μαρμελάδα φράουλας που κρατήσαμε!


**εάν θέλουμε σερβίρουμε με λίγο τυρί κρέμα στο πλάι ή και παγωτό!

 
 

Καλά Μαγειρέματα!





233 views0 comments

Comments


bottom of page