top of page
Writer's pictureeatme

ΠΙΤΑ ΛΑΧΑΝΙΑ

Updated: Feb 23, 2023

Νόστιμη πίτα με χόρτα ορεκτικά, σκέτη γλύκα, φύλλο σπιτικό θεικό είναι τέλεια για πρωινό, μεσημεριανό ή και σνακ! Την κάνουμε λεπτή την λαχανιά, τα χόρτα ζωντανά, η λαχανιά είναι ιδανική και για νηστεία, χορταστική και χωρίς αυγά ή τυρί!

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:

2 ματσάκια τσουκνίδια

1 ματσάκι λάπατα

1 ματσάκι παζιά

1 κιλό σπανάκι

1 μικρή κούπα ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε επεξεργαστή τροφίμων

αλάτι, πιπέρι

Για το φύλλο:

800γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι

μία πρέζα αλάτι

2 κούπες περίπου νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Τα χόρτα τα ζυμώνουμε με το χέρι με λίγο αλάτι να μαραθούν, μετά τα στραγγίζουμε πολύ καλά να φύγουν τα υγρά και μετά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, το κρεμμύδι και τα ζυμώνουμε λίγο όλα μαζί να ενωθούν.

_Για τα φύλλα ζυμώνουμε όλα τα υλικά να κάνουμε μία ελαστική ζύμη, βάζουμε περίπου 2 κούπες νερό ή όσο χρειαστεί για να έχουμε τη ζύμη αυτή. Αν χρειάζεται λοιπόν προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό εάν χρειάζεται.

_Κάνουμε 10 μπαλάκια με τη ζύμη, τα αφήνουμε σκεπασμένα με νωπή πετσέτα, Ανοίγουμε κάθε ένα με πλάστη σε φύλλο λεπτό σε μέγεθος για το ταψί της κουζίνας.

_Στο ταψί της κουζίνας στρώνουμε ένα ένα τα 8 φύλλα από κάτω, ραντίζοντας κάθε ένα με λάδι προτού βάλουμε από πάνω το επόμενο. Τα βάζουμε λίγο σουρωτά όλα και αφήνουμε φύλλο έξω από το ταψί για να γυρίσουμε τον κόθορο στο τέλος.

_Μετά βάζουμε πάνω από τα 8 φύλλα τη γέμιση με τα χόρτα, χωρίς τα υγρά αν τυχόν έχει βγάλει όσο περιμένει και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα από πάνω σουρωτά, που τα ραντίζουμε και αυτά με ελαιόλαδο, τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν για νάνουμε τον κόθορο και τον ραντίζουμε και αυτόν και την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο. Ραντίζουμε και με λίγο νερό με το χέρι την επιφάνεια της πίτας και ψήνουμε στους 180C-αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου μέχρι να χρυσίσουν τα φύλλα και να τραγανίσουν.


TIP: ταιριάζει με πρόβειο γιαούρτι μαζι!

TIP: εάν θέλεις προσθέτεις μέσα στη πίτα και τριμμένη φέτα σε μεγάλα κομμάτια!






Καλά Μαγειρέματα!


 



3,644 views0 comments

Comments


bottom of page