top of page
Writer's pictureeatme

ΙΜΑΜ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Το αγαπημένο φαγάκι που μελώνει στο ψήσιμο και γίνεται μαγικό! Μελιτζάνες μελωμένες, γέμιση με κρεμμύδια που καραμελώνουν, φέτα και φυσικά μαϊντανό να δροσίζει! Το καλοκαίρι έχει την τιμητική του που οι μελιτζάνες είναι στα καλύτερα τους! Όσο πιο μικρές τόσο πιο νόστιμες, θα με θυμηθείτε!

ΥΛΙΚΑ

Για 6 άτομα

8-10 μελιτζάνες τσακώνικες

3 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε λεπτές φέτες

1κ.γ. πελτέ

3 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 400γρ. ντοματάκια κονκασέ

400γρ. φέτα

1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί

1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος

ελαιόλαδο

1κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

_Βάζουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες αφού τις πλύνουμε και κόψουμε το κοτσάνι σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το βαλσάμικο ανακατεμένα. Εάν είναι μεγάλες οι μελιτζάνες τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος, τις χαράσσουμε με μαχαίρι μπακλαβαδωτά από τη μεριά της ψίχας και τις αλείφουμε με λάδι-ξύδι όπως είπαμε και τις ψήνουμε ανάποδα με τη φλούδα πάνω. Ψήνουμε στον αέρα στους 180C μέχρι να μαλακώσουν.

_Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.

_Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αρχίζουμε να σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφρά και ανακατεύουμε τακτικά. Έχουμε υπομονή γιατί θέλουμε να μελώσουν τα κρεμμύδια. Σβήνουμε και κε το κρασί αφού έχουν σωταριστεί καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα τους. Αφού μελώσουν καλά καλά βάζουμε τον πελτέ και τον σοτάρουμε μέσα στο τηγάνι 1', τη φρέσκια ντομάτα ή τις ντομάτες κονκασέ και 1 φλυτζάνι νερό και δοκιμάζουμε ποσο αλάτι θέλει και πιπέρι κατά βούληση και προσθέτουμε και μαγειρεύουμε τη σάλτσα να δέσει.

_Αφού η σάλτσα είναι έτοιμη κατεβάζουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε τις μελιτζάνες που ψήσαμε αφού τις κόψουμε στη μέση και τις πατήσουμε ελαφρά με το πηρούνι στη ψημένη ψίχα για να κάνουμε μια βαρκούλα να γεμίσουμε με τη γέμιση.

_Τρίβουμε και τη φέτα σε μεγάλα κομμάτια από πάνω, περιχύνουμε ελαιόλαδο όλες τις γεμιστές μελιτζάνες που βάλαμε σε ταψί με τις πατάτες πολύ μικρές κομμένες ανάμεσα για να μπορέσουν να ψηθούν εύκολα. Αλατίζουμε καλά τις πατάτες και ρίχνουμε και πολύ λίγο νεράκι μόνο όπου είναι οι πατάτες ίσα ίσα ένα φλυτζανάκι του καφέ.

_Ψήνουμε στους 180C μέχρι να μελώσουν καλά και μα έχουν ψηθεί οι πατάτες.

_Σερβίρουμε με έξτρα μαϊντανό ψιλοκομμένο από πάνω.

_Την επόμενη μέρα από το ψυγείο γίνεται ακόμη πιο νόστιμο το ιμάμ!


Καλά Μαγρειρέματα!

326 views0 comments

Comments


bottom of page