top of page
  • Writer's pictureeatme

ΨΩΜΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Updated: Mar 30

Ένα πεντανόστιμο swirl bread, ένα γεμιστό ψωμάκι με πέστο πιπεριάς Φλωρίνης, αμύγδαλα και γραβιέρα! Αφράτο, λαχταριστό με έξτρα γραβιέρα που λιώνει και μας δίνει μια τυρένια και τραγανή κρούστα! Τέλειο για τα brunch τις Κυριακές, ταιριάζει και στο πασχαλινό γιορτινό τραπέζι!

 

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:

•500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

•1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο

•1 φακελάκι μαγιά

•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά

•1κ.γ. αλάτι 

•2/3 κούπας γάλα πλήρες

•1 αυγό

•χλιαρό νερό όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΠΙΠΕΡΙΑΣ:

•4 πιπεριές Φλωρίνης ψητές από βάζο με ξύδι

•μια χούφτα αμύγδαλα με τη φλούδα

•150γρ. γραβιέρα

•1 μικρή σκελίδα σκόρδο

•1/3 της κούπας ελαιόλαδο(περίπου)

•50γρ. τριμμένη γραβιέρα για από πάνω στο ψωμί

 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

•για το πέστο χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ να ομογενοποιηθούν, ρίχνοντας το ελαιόλαδο σταδιακά, χτυπώντας και ξανά ρίχνοντας ελαιόλαδο και ξανά τη διαδικασία έως ότου έχουμε ένα δεμένο σε υφή πέστο.

•εάν είναι πολύ πηχτό σε υφή προσθέτουμε και λίγο νεράκι και ξανά χτυπάμε στο μπλέντερ καλά.

•βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο και ρίχνουμε επιπλέον ελαιόλαδο στην επιφάνεια.

•διατηρείται μια 5-6 ημέρες στο ψυγείο, αφού κάθε φορά που ανοίγουμε το βάζο και αφαιρούμε πέστο προσθέτουμε πάντα στην επιφάνεια ελαιόλαδο για να διατηρείται.

•για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα με το χέρι και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.

•ζυμώνουμε τα υλικά και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό εάν χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

•σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να φούσκωσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

•αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με τη βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.

•όταν φουσκώσει το ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ..

•αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης μια στρώση πέστο, κρατάμε πέστο και για αφού ψηθεί και τυλίγουμε σε ρολό.

•κόβουμε με μαχαίρι κάθετα σε δυο λωρίδες, τις πλέκουμε σε πλεξούδα και τη τυλίγουμε όλη σε μια κουλούρα, μετά τη τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

•πασπαλίζουμε με την γραβιέρα την επιφάνεια.

•ψήνουμε στους 180C για 40' περίπου.

•μόλις βγει ζεστό από τον φούρνο αλείφουμε πέστο πάνω στην επιφάνεια.

•το απολαμβάνουμε κόβοντας φέτες το γεμιστό ψωμί με έξτρα πέστο πιπεριάς από πάνω!

 

Καλά Μαγειρέματα!





129 views0 comments

Comments


bottom of page