Τέλειο αλμυρό ψωμάκι με πέστο ρόκας με γραβιέρα και καρύδια, εντυπωσιακό για το Πασχαλινό τραπέζι πλεγμένο σε κοτσίδα με το έντονο πράσινο χρώμα του, ταιριάζει ιδανικά με τα πασχαλίατικα πιάτα!Μπορείς κιόλας να έχεις ήδη έτοιμο το πέστο στο ψυγείο και την ζύμη στη καταψύξη και να το ψήνεις φρέσκο κάθε φορά!
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ:
•100γρ.φύλλα ρόκας
•150γρ. γραβιέρα
•1 σκελίδα σκόρδο
•150ml περίπου ελαιόλαδο
•1 κούπα καρύδια
•3 κουτ.της σούπας βαλσάμικο ξύδι
•1 πρέζα αλάτι
•πιπέρι
•ίσως χρειαστεί ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
•1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•1/2 κούπα βούτυρο λιωμένο
•1 φακελάκι μαγιά
•μία πρέζα ζάχαρη στη μαγιά
•1 κουτ.του γλυκού γεμάτο αλάτι
•1/2 ποτήρι γάλα
•1 αυγό
•χλιαρό νερό όσο πάρει
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
•για το πέστο χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλέντερ να ομογενοποιηθούν, ρίχνοντας το ελαιόλαδο σταδιακά, χτυπώντας και ξανά ρίχνοντας ελαιόλαδο και ξανά τη διαδικασία έως ότου έχουμε ένα δεμένο σε υφή πέστο.
•εάν είναι πολύ πηχτό σε υφή προσθέτουμε και λίγο νεράκι και ξανά χτυπάμε στο μπλέντερ καλά.
•βάζουμε σε ένα γυάλινο βάζο και ρίχνουμε επιπλέον ελαιόλαδο στην επιφάνεια.
•διατηρείται μια 5-6 ημέρες στο ψυγείο, αφού κάθε φορά που ανοίγουμε το βάζο και αφαιρούμε πέστο προσθέτουμε πάντα στην επιφάνεια ελαιόλαδο για να διατηρείται.
•για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα με το χέρι και βάζουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο αλλά χλιαρό όχι καυτό, το γάλα χλιαρό, το αυγό, το αλάτι περιφερειακά στο αλεύρι για να μην έρθει σε επαφή με τη μαγιά.
•ζυμώνουμε τα υλικά και προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
•σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να φούσκωσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
•αν θέλεις άναψε τον φούρνο στους 50οC για λίγο, τον σβήνεις και βάζεις εκεί το μπολ με τη ζύμη σκεπασμένο με τη βρεγμένη πετσέτα να φουσκώσει πιο γρήγορα.
•όταν φουσκώσει το ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλο παραλληλόγραμμο πάχους 1εκ..
•αλείφουμε πάνω στο φύλλο ζύμης λεπτή στρώση πέστο και τυλίγουμε σε ρολό.
•κόβουμε με μαχαίρι κάθετα σε 3 λωρίδες, τις πλέκουμε σε πλεξούδα και τη τυλίγουμε όλη σε ένα στρόγγυλο, μετά τη τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταψί με λαδόκολλα. Κάνουμε ένα μεγάλο ή περισσότερα μικρά.
•Ψήνουμε στους 175οC για 40'-45'.
Καλό Πάσχα!
PESTO CHEESE SWIRL BREAD
Perfect for the Easter table this delicious and beautiful Swirl bread with arugula pesto with walnuts and graviera cheese!
INGREDIENTS
For the pesto:
100gr. arugula
150gr. graviera greek cheese
1 clove of garlic
150ml extra virgin olive oil
1 cup of walnuts
3 tablespoons balsamic vinegar
a pinch of salt
pepper, depends how much you prefer
if needed, a small coffee cup water
FOR THE DOUGH:
500gr. flour for all uses
1/2 a cup of butter
1 yeast 8gr.
a pinch of sugar at the yeast
1 teaspoon salt
1 egg
1/2 a glass of milk
water as much as needed
_For the pesto You blend everything on a blender and add the olive oil little by little, until you have the perfect green sauce.
_If it is too thick, then you add some water and blend again.
_You keep it on the fridge in a glass jar with extra olive oil on top for about 5-6 days.
_For the dough place the flour in a bowl, make a hole in the center and add there the yeast with the sugar, the butter melted but not too hot, the milk not too hot, the egg and the salt on the sides so that it won't get in touch with the yeast.
_kneed all the ingredients and add lukewarm water as much as it needs to have a nice dough.
_cover it with a wet towel and let it rest and rise double pouf.
_when it poufs you make a phyllo dough with a roller 1cm. thickness.
_spread all over a layer of the pesto and roll it, the cut it abeam in 3 pieces horizontal, kneed a braid with them and bind up in a round shape.
_place it on a baking tray with baking paper and bake in 175οC for about 40'-45'.
Comments